perjantai 8. marraskuuta 2013

"Kyllä historia ihmisiä kiinnostaa, kun se vain paketoidaan oikein."


 Olli Alm kommentoi eilistä Finna-hutaisuani huomauttamalla, että potentiaalista käyttäjäkuntaa on: "satatuhatta sukututkijaa", "satojatuhansia historianharrastajia". Vastasin, että "Vitsi, jos ne satatuhatta sukututkijaa eksyisivät tänne blogiini, niin tilastoni siirtyisivät aivan toisille sfääreille...". Mihin Alm totesi (Ylen Elävään Arkistoon, kai, viitaten) "Kyllä historia ihmisiä kiinnostaa, kun se vain paketoidaan oikein." (Alm myös laajensi kommentin kirjoitukseksi omaan blogiinsa.)

Aivan. Tiedän hyvin, että suurempia yleisöjä saavuttaakseni blogini pitäisi olla aivan toisenlainen. Todennäköisesti kuvapainotteinen tai peräti -vetoinen kuten Retronaut, jonka slogan on "See the past like you wouldn't believe".  Sen ylläpitäjän Chris Wildin ajatuksia voi lukea kuunnella/katsella Oxfordin podcastissa. 

Kotimaassakin kuvien lumoa todistaa Elävän arkiston lisäksi monet Facebookin kuvapainotteiset sivut kuten Suomen historian harrastajat (tätä kirjoittaessa 9357 tykkääjää), 70-luku (8166), 80-luku (50146), Kaikille 60- ja 70-luvulla syntyneille (22896), Jottain wanhoo ja wähä wanhempoo (2565), Vanhaa Kotkan keskustaa (2854), Muistojen taikaa (863), 50-60-luku (475), Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto (384). Juhan Suku-uutiset (1633) alkoi kerätä tykkääjiä nimenomaan sen jälkeen kun blogipäivitykset hiipuivat ja kuvatulva alkoi. Vertailuluvuna toimikoon asiapainotteinen Agricola-Suomen historiaverkko, jolla on 1419 tykkääjää.

Eli kuvat staattisina ja liikkuvina vetävät väkeä. Elävässä arkistossa on lisäksi toimituksellista aineistoa ja asiasanoja hakuihin. Finnassakin on kuvia, mutta miten innostaa ihmiset muun aineiston pariin?

Tänne blogiin voisi tulla enemmän porukkaa, jos kirjoittaisin juttuja, joissa on pää ja häntä. Päivän kuvassa (National Media Museum, Flickr) sentään oli. Niin ja kuvista kun oli puhe, niin...

1 kommentti: