tiistai 29. lokakuuta 2013

Maakirjakarttoja siellä, tuolla ja täällä

Maakirjakartat 1600-luvulta olivat muistaakseni ensimmäisiä digitointeja Suomessa. Alunperin ne tuntuivat superhienoilta, mutta kun Kamariherraa kootessani käytin Kokemäenkartanon karttaa, digitointitarkkuus vaikutti jo puutteelliselta.

Kartat oli alunperin linkitetty yksinkertaiseen taulukkoon, mutta ne ovat olleet vuosia nätissä käyttöliittymässä virtuaaliyliopisto-URL:n takana. Tietokannasta saa kiitettävän yksinkertaisesti haettua sekä pitäjän että kylän nimellä esiin esimerkiksi Kauvatsan Kulkkilan kartan (signum a1 212). Tulosnäkymästä selviää, että sen on tehnyt Jonas Streng vuonna 1646. Isoimmasta tiedostosta leikattuna kylä näyttää tältä
Sivuston ehtojen mukaan
Palvelimelle sijoitettuja kuvatiedostoja saa vapaasti kopioida opetus- ja tutkimuskäyttöön sekä muuhun ei-kaupalliseen käyttöön. Sivustoon ja karttoihin saa viitata vapaasti ei-kaupallisissa tarkoituksissa kunhan lähde on selkeästi näkyvissä eikä esimerkiksi piilotettuna kehysten (html frameset) sisään. Karttoja voi käyttää myösa esimerkiksi opinnäytteen osana kunhan lähde selvästi mainitaan.
Uups. Näitä taitaa olla tarkemmin ajateltuna kolmessakin kirjassani, jotka eivät ole tarkasti sanottuna ei-kaupallisia. Vaikka eivät käykään kaupaksi.

Infosivulta selviää myös, että "1600-luvun maakirjakartat on kuvattu ja digitoitu Jyväskylän yliopiston historian laitoksen ja CSC-Tieteellinen laskenta Oy:n yhteistyöprojektina." Eli luonnollisesti samat kartat ovat Heikki Rantatupa historialliset kartat -portaalissa, Tekijä ja tekovuosi näkyy täälläkin ja "kaikki jpg-kuvat ovat vapaasti selailtavissa ja kopioitavissa opetus- ja tutkimustyöhön sekä muuhun ei-kaupalliseen käyttöön www.vanhakartta.fi-viittauksella varustettuna". Digitointi näyttää samantasoiselta (samalta?) kuin edellä.

Äskettäin huomasin, että maakirjakarttoja on alkanut tulla myös Arkistolaitoksen digitaaliarkistoon. (Millään perushaulla en näitä olisi (tietenkään! kysehän on Arkistolaitoksen digitaaliarkistosta) löytänyt.) Kauvatsa-projektiini sopivasti Huittisten kartat ovat olleet ensimmäisten digitoitavien joukossa.

Hierarkkisesti kartat ovat polulla Maanmittaushallitus - Maanmittaushallituksen uudistusarkisto - Maakirjakartat . Osassa on hyvin perusteelliset nimekkeet, joissa ei ole mitään selkokielistä. Esim Pirkkalasta "Geometriisch Affrijttning Uppå Bängtilä Byy Belägin Uthi Öfwersatagunde Härad Och Birckala Sochen, Öfwer Des Åcker Och Engar, Skogh Och Uthmarck Sampt Fijskewatten, Strömar, Och Bäckar, Iambwähl med.. (MHA A 1a 9) " Toisissa taas on säästetty merkkejä, mutta maltettu käyttää niitä myös normalisoituihin nimimuotoihin. Kylän nimellä hakemalla olisi siis tullut esiin " Neder Satagundes Öffwerdeell Hwittis Sochn [Kulkkila, Kuoppakoski]. (MHA A 1 212-213)" Mutta sanoilla Huittinen ja Kauvatsa ei mitään. (Paitsi Kauvatsankylä.)

Vakkaan kurkistamalla selviää kartan tekijän nimi, mutta missään en näe tekoajankohtaa, joka tulkinnallisesti on melko merkittävä. Mielestäni sitä ei ole kartassakaan, eli jää tässä käyttöliittymässä (taas!) mysteeriksi. Mutta ei niin pahaa, ettei olisi hyvää. Arkistolaitoksen digitointeja saa käyttää vapaasti ja silmämääräisesti arvioituna heidän digitointinsa on vanhaa tarkempi.

(Kunhan ehdin ja uskallan, vertailen Arkistolaitoksen digitointeja samoista uudistuskartoista ottamiini digikuviin.)

4 kommenttia:

  1. Sattunneesta syystä ja siitä huolimatta selasin viime keväänä noita maakirjakarttoja sekä arkistolaitoksen sivuilta että vanhatkartat.fi sivuista. Keväällä suurempi valikoima oli jälkimmäisessä. Ja olin ihan tyytyväinen. Viime viikonloppuna selasin Tyrvään maakirjakarttoja arkistolaitokselta ja hakusanalla tyrvää löytyi vain muutama. Kokeilin sitten hakea Törfwis ja löytyi lisää. Ja Törffwis hakusanoilla. Siinä kohtaa alkoi verenpaineeni hieman kohota ja laitoin palautetta. Sain heti maanantaiaamuna ystävällisen palautteen että nämä kirjoitusasut ovat siinä muodossa kuin ne kartassa näkyy. En ala vänkäämään, mutta miksiköhän osa kartoista löytyy tyrvää hakusanalla vaikka kartassa lukeekin törfwis? Eli, lopputuloksena selaan nuo kaikki läpi löytääkseni vielä yhden puuttuvan kun en keksi millä hakusanalla sen löytäisi kun näitä ei voi kerran merkitä selkeästi. Suunnittelussa on palautteen mukaan karttaliittymä, joka saattaisi helpottaa hakua. Ei tarvi arvailla mitäköhän digitoija on arvaillut nimestä. Mutta kartathan ovat siis kauniita :-)

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana kuva tuo viimeisin. Löytäisinpä vastaavia täältä Oulun/Muhoksen seudulta. En osaa kai hakea, tai sitten niitä ei ole vielä digitoitu.

    VastaaPoista
  3. Ainakin Oulun läänistä löytyy lukuisia karttoja ensimmäkseksi linkittämästäni paikasta.

    VastaaPoista
  4. Kyllä, haulla Oulun lääni löytyi tietoa, mutta harvempia karttoja oli niissä mukana. Ihmettelin kun luki Oulun lääni Merijärvi?! ja sen alla selviä Muhoksen taloja, Honkala, Holappa, Laitinen. Samoin Laitasaari oli Merijärven alla. Mutta ei yhtään karttaa saatavilla :-( Joitakin karttoja meillä on, muttei näin kauniita kuin sinun löytösi http://www.laitasaari.net/karttoja/

    VastaaPoista