Nyky aikana saa jokainen, kellä vaan varat riittävät, käyttää pidoissansa ja muulloinkin jos vaan haluttaa, niin monta ruokalajia ja niin monenlaatuisia juomia, kuin vaan mieli tekee; mitään eroitusta tässä suhteessa enään ei tule kysymykseen ylhäisen ja alhaisen välillä. Alhaisin ammattilainen saa kestiä pidäissään laittaa pöydälleen yhtä monta herkkua ja juomalajia kuin itse kaupungin korkeasti kunnioitettava pormestari tahi joku sen mahtava kauppaneuvos.
Mutta niin ei ole aina ollut asian laita meidänkän maassamme. Seuraava asetus ylellisyyttä vastaan, annettu Turun Raastuvasta Lokakuun 4 p. v. 1648 ja vahvistettu syysk. 19 p. 1649 sen aikaiselta kenralikuvernöriltä, kreivi Pehr Brahelta, sisältää nykyajan ihmisten mielestä hyvin kummallisia sääntöjä, jotka osoittavat, kuinka tarkkaan silloin eroitettiin kaupungin eri säätyluokat toisistaan.
Niin esimerkiksi määrää mainittu asetus, että kaupungin pormestarilla, kun hän piti häitä, oli oikeus kutsua 50 paria, miehia ja vaimoja ja niille valmistaa 9 eri ruokalajia yhtä aikaa sisään kannettaviksi, kuin myös juomia niin monenlaatuisia kuin hän vaan halusi ja varat myönsivät, kuitenkin kohtuullisuutta noudattaen niin ettei sen kautta ylellisyyttä ja vallattomuutta syntyisi. Raatimies sai kutsua 45 paria, miehiä ja vaimoja, ja myös hankkia 9 ruoka-lajia sekä tarjota juotavaksi mitä ulkomaan juomia tahaansa. Ylhäisempi porvari eli kauppias sai kutsua 40 paria ja pitää 9 ruoka-lajia, mutta juomaksi vaan Ranskan ja Espanjan viiniä.
Alhaisempi porvari kuin myös varallisimmat käsityöläiset saivat kutsua 30 paria ja käyttää 7 ruokalajia, mutta ei muita juomia kuin Suomen olutta ja Ranskan viiniä. Kaupungin muut asujamet ja köyhemmät käsityöläiset saivat kutsua 20 paria ja tarjota 5 ruoka-lajia, vaan ei muuta juomaa kuin Suomen olutta. Vierasten luvun määräämisessä ei koskaan otettu lukuun kaupungissa asuvia virkamiehiä, joten he saattoivat kutsuttuina kaikkiin kestiin moittimatta tulla kaupan päällisiksi.
Samassa asetuksessa säätään myös, ettei häät koskaan saaneet kestää yli yhden päivän eikä niissä enemmän kuin kerran syödä sekä että ruoat oli pöydältä korjattavat ennen kello 9 illalla, ja kaikki tämä 40 markan sakon uhalla Samanlaisen sakon uhalla myös kiellettiin porvarityttöjä sekä heidän vertaisiansa koristelemasta itsiänsä "helmivitjoilla ja muilla senlaisilla kalleilla koristuksilla, joidenka käyttämiseen vain ylhäisemmät säätyläiset ovat oikeuetut." Myös kielletään porvarien ja heidävertaistensa häissä käyttämästä "konfekti-sokeria," jota vastaan he tytykööt torttuihin ja muihin leivos-kukkuihin, ja tämä kaikki 40 markan saken uhalla. (Hämäläinen 3.7.1873)
Vincent van Goghin villiruusut
Wikimedia commons via Google art via Van Gogh museum
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti