tiistai 21. toukokuuta 2013

Kultakuumetta ja Vinkkeliä

Latailin äskettäin Ylen Areenasta radio-ohjelmia kuunneltavaksi ja ilokseni mp3-tiedostojen nimiin oli ilmaantunut ohjelman nimi ja esityspäivä entisen kryptisen merkkijonon sijaan. Vielä kun saisi jakson otsikon metatietoihin...

Varsinaisten historiasarjojen ulkopuolelta eniten ajatuksia herätti Kultakuumeen jakso Kebab-Kalevala. Sen esittely alkaa toteamuksella
Unohtakaa kansanperinnekokoelmat, arjen kulttuurihistoriaa käsittelevät opaskirjaset ja tv-sarjat. Paras paikka kurkistaa suomalaiseen arkeen on YouTube.
Oli hupaa kuunnella kun verorahoin maksettu toimittaja ihaili ITE-toimittajia, joiden pystyyn polkaisemat YouTube-kanavat ovat keränneet hämmästyttävän suuria katsomismääriä. Olen vasta äskettäin herännyt siihen, että yksityisihmisten videoiden joukossa on viihdyttävää sisältöä, enkä arvannut, että suomalaisillakin on yleisöä. Ovat ikäänkuin nykyaikaisia runojen laulajia, joiden ei enää tarvitse kiertää tuvasta tupaan.

Mieleeni tuli kevään Anna salonki, jossa mietittiin kansanperinteen keräyksen historiaa ja nykyisten kirjoituskeräysten rajoitteita. Niihin vastaavat kirjoitusmieliset ja aiheet ovat ylhäältä annettuja. Omatoiminen dokumentointi - oli se sitten perinteistä päiväkirjaa, blogia tai verkkovideota - on ehkä hankalammin hyödynnettävää, mutta mahdollisesti tuo esiin aiheita, joita tutkijat eivät älyä kysyä. Jäävätkö kyseiset aineistot tulevien kansantieteilijöiden tai historioitsijoiden käyttöön, on toinen asia. (SKS:n upeassa blogissa ilmestyi tänä aamuna Juha Nirkon teksti keräysten teknisistä haasteista.)

Toisesta asiasta puheenollen. Ylen tiedeohjelma Vinkkelissä on "Hygienian kulttuurihistoria" -sarjassa tehty pistoja menneeseen ja kysytty, millaisia tapoja ja asenteita liitämme hygieniakäyttäytymiseemme.
  • Osassa 1 "käsittelyssä myös nykyajalta tuttu kammotus, päätäi!"
  • Osassa 2 on aiheena haju ja puhtaus ja haastateltavana Heikki S. Vuorinen
  • Osassa x kysytään "Millaista kulttuurihistoriaa karvojen ajamiseen ja ajatuksiin ruumiillisesta kauneudesta tai puhtaudesta liittyy?" 
  • Osassa 2 (!) kysytään "Miksi pölyjen metsästäminen on ollut niin oleellinen osa 1900-luvun kodinsiivousta?"
  • Osassa 5 "Melun vaikutuksista ja ääniympäristön muutoksista kertoi historioitsija, Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja" 
 Esimerkin pölyjen metsästyksestä tarjosi Nordiska museet Flickr-tilillään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti