maanantai 22. huhtikuuta 2013

Testauksessa DPLA

Viime torstaina aukesi "Amerikan Finna" eli Digital Public Library of America. Eikun testaamaan haulla Finland.

Olen sen verran amerikkalaisia digitointeja selannut, että ensimmäiselle tulossivulle osuneet stereokuvat näyttivät tutuilta. Jep, Helsingin ja Viipurin stereokuvia olen esitellyt täällä blogissa vuonna 2009 ja ehkä muulloinkin. Eli DPLA syöttää ulos käyttökelpoista aineistoa!

Vasemmassa reunassa on ensisilmäyksen perusteella kattavat suodattimet. Rajaus ääneen tuottaa minulle oudompia tuloksia: suomalaista linnunlaulua ja muistitietoa mormonilähetyssaarnaajalta, joka oli Suomessa. Sisältö siis kiitettävän monipuolista ja testatut linkit vievät suoraan aineistoon. DPLA:n esittelytekstien perusteella esiin on haluttu nimen omaan laittaa vapaasti käytettävää sisältöä, plussaa.

Liikkuvan kuvan joukossa on filmi ruotsalaisista ja suomalaisista osuuskunnista. Sen kanssa tulee teknisiä haasteita, ilmeisesti minulta puuttuu sopiva ohjelma koneelta.

Teksteistä ja kuvista saan toivottavasti aiheita kokonaisiin blogikirjoituksiin tulevaisuudessa.

Hakutuloksien ainoa "fyysinen esine" on Suomessa vuonna 1866 syntyneen Karl F. Leinosen tekemä/suunnittelema (?) hopeakulho. Linkitetyllä ulkoisella sivulla on suhteellisen selvästi sanottu, että kuvan uskotaan olevan tekijänoikeusvapaa. Sillä hengellä
Ja kuka oli Karl F. Leinonen (1866-1957)? Verkkohaku tarjoaa kuvia huutokauppahuoneiden sivuilta ja eräällä kerrotaan Leinosen toimineen Bostonissa. Harvinaisemman ammatin ansiosta tavanomaisemmalla nimelläkin varustettu mies löytyy väestönlaskennoista parilla klikkauksella Ancestry.com:ssa. Passihakemus paljastaa tarkemman syntymäpaikan ja -ajan.
Merimaskun kastettuja vuodelta 1866 ei kirjoitushetkellä ole verkossa, joten en pysty verifioimaan Leinosen ilmoittamia tietoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti