tiistai 26. maaliskuuta 2013

Eilen Kansalliskirjastossa ja tänään identiteettiongelmissa

Kansalliskirjaston Rotundassa on jo pinottain muuttolaatikoita ja Lehtisalin mikrofilmit ja laitteet on siirretty  Fabianian kakkoskerrokseen. Itselleni tuttu paikka, jossa ennen vanhaan luin Fennica-varauksiani. Mutta kuten kuulin henkilökunnankin toteavan, mikrofilmilaitteiden käyttö tulee olemaan aika tuskaista kun aurinko porottaa kahdesta suunnasta pieneen tilaan.

Itselleni oli jo tuskaa käyttää sähköistä mikrofilmilaittetta, jolla skannailin pari sanomalehden sivua peilikuvana, kun en muuta osannut. Saahan ne kuvankäsittelyssä käännettyä. Ja sitten tarkemmin katsottuna Ilta-Sanomien uutiskuvassa ei ollutkaan meidän talo.

Tuon ähellyksen jälkeen päädyin viereiseen huoneeseen siirretyille päätteille tekemään lisähakuja digitoiduista aikakauslehdistä hyödyntäen aamulla kerrotun mukaisesti Brages Pressarkivetissa oppimaani: rouvien ja tyttärienkin nimillä kannattaa tehdä hakuja.

Talossamme kasvaneista näyttelijäsisarista Yrsa ja Aagot Cannelin sain esiin paljon hienoja vaatekuvia ja jäin miettimään, miten näistä voisi saada digikopioita. Mikrofilmejä saa skannata, mutta digitoiduista lehdistä saa vain paperikopsuja. Koska tekijänoikeus?

Mysteerisen Åke von Wendtin vaimo Ulli (oik. Gurli, o.s. Wasastjerna) osoittautui jonkinlaiseksi kulttuuripersoonaksi. Radiokuuntelija-lehden ohjelmatiedoissa hän pakinoi vuosina 1938-1940, kirjoitti Kotiliedessä teurastuskaudesta vuonna 1934 ja Astrassa talvisodan lapsikuljetuksista Ruotsiin. Ruotsinkielisten Marttojen lehdestä Husmodern selvisi, että jouluksi 1943 oli ilmestynyt Ulli von Wendtin kirja Filikrunkels finurliga ABC.


Moinen olisi kiva nähdä, joten Fennicaa selaamaan. Tekijähaku ei onnistunut. Sanahaulla ilmeisesti sama kirja tuli esiin. Kun en nähnyt siinä Ullin nimeä riensin antamaan täydentävää palautetta Kansalliskirjastolle.

Sain vastauksen "Fennicassa on oikeat tiedot, huomautuksena myös oikea tekijä". Ihmettelevän kysymykseni vastauksesta selvisi, että painamalla tekijänimen linkkiä tulee esiin lisätieto "Todellinen nimi: Ulla von Wendt".

Jolla googlailemalla tulee esiin paljon tietoa. Kuten Fazerin tiedotteesta "Ulla von Wendt, Sven Fazerin siskon tytär, suunnitteli Suomen ensimmäisen adventtikalenterin, jossa oli ruskea piparkakkutalo." Tästä ja muista sivuista olisi kiva liimailla lisää tietoa käsikirjoitukseeni, mutta kun Ulli/Gurlin äidin tyttönimi ei ole Fazer, niin epäilen, että sekoittaisin kaksi henkilöä keskenään.

Vaaditaan lisäselvityksiä ja-tarkistuksia. Ehkä martttojen lehdessä oli yksi vokaali väärin? Tai luin sen väärin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti