Taannoisessa Tieteen yössä oli Suomen arkeologisen seuran pöydällä jaossa Arkeologiapäivien julkaisuja. Äskettäin huomasin, että ne olisivat luettavissa myös verkossa. Miksiköhän sivuille ei ole päivitetty Muinaistutkijan viimeisimpiä sisällysluetteloita?
Helsingin Sanomissa 13.1.2013 Siskon palstalla oli kysymys "voiko saada tietoa vuonna 1942 kuolleen sairauskertomuksesta", joka toisinaan vilahtelee sukututkijoiden keskustelupalstoillakin. Sisko vastasi hieman sivuun ja totesi, että omainen "on oikeutettu saamaan kopion läheisensä kuolintodistuksesta" Tilastokeskuksen kuolintodistusarkistosta.
Toisella puolella samaa sivua Annamari Sipilä kirjoittaa isoäitien neuvoista: "Paljon tärkeämpää on tehsä lapsille kirja siitä, mitä isovanhemmat ovat sanoneet. Lapset näyttävät samalta ja puhuvat samat jutut. Mummoilla on oikeaa sanottavaa. Lapsia saa lisää, mummoja ei." Sipilä lienee saanut innoituksensa Euroopan unionin rahoittamasta Grandma's Design -hankkeesta, jossa 15 suomalaista isoäitiä leipoi videokameran edessä. Videot ovat verkossa.
Hesarissa 27.1. Tänään-palstalla oli esillä Mauri Suo, joka esiteltiin historianharrastajana poikkeuksellisesti tervejärkisenä. Sisällissotamme on sopiva aihe? Suolta lainaus "Tutkijoiden kanssa ei ole järjeä kilpailla, heitä on niin monta erinomaista."
Yhteishyvässä 2/2013 Marianne Valola kertoo "Oivalsin, että jos kansallispukuja saa käyttää vain tietyssä paikassa, tietyllä tavalla ja kokonaisina pukuina, perinne pölyttyy ja unohtuu kansakunnan kaapin päälle. En halunnut astua kansallispukuja rakastavien varpaille, vaan pitää perinteen elossa ja suunnitella samoista kankaista arkiasuja." Kuvia Valolan verkkosivuilla. Tämän postauksen kuvat puolestaan SLS:n digitoimia otoksia kansallispuvuista, joiden alkuperä minulle tuntematon. (Tuntematon ja tuntematon, K. E. Ståhlbergin ateljee Helsingissä)
Vihreässä Langassa 1.2.2013 toimittaja Vesa Sisättö elää päivän 1970-luvulla. Mainio teksti palauttaa lapsuuteeni ja saa visioimaan teemaretkiä tämän kulttuuriperinnön jakamiseksi muutenkin.
Tekniikka ja Talous 1.2.2013 kertoi miten Museovirasto vaikeuttaa Meilahden sairaalatornin remonttia. Julkisivun suojelu aiheuttaa kustannuksia ja heikentää lopputulosta. Onko "Hilton" tärkeämpi kuin kansanterveys ja -talous?
Hesarin lauantai-sivuilla oli 9.2.2013 kaksi aukeamallista viikinkejä. Karttakuvassa nuolet ohittavat Suomen ja infoboksin otsikkona on "Suomi oli syrjäseutua viikingeille". Hieman toisenlaista "totuutta" löysin kesällä Mauri Kunnaksen Viikinki-kirjan karttakuvasta ja pettymyksekseni saman tekijän Koirien Kalevalassa oli kuvituksena riimukivi. Niin "ruotsalaisia" emme sentään ole!
Tilastokeskuksen kuolinsyyarkistosta ajattelin kokeilla 30-, 40- ja 80-luvulla syntyneiden kuolinsyiden tilaamista. Laitoin postia 12.3 ja tänään tupsahti pyytämäni tiedot. Kaksi viikkoa meni ja tieto jota olen kaivannut on aivan ilmaiseksi paperilla. Kiitos jälleen Kaisa tästä vinkistä!
VastaaPoista-Anne
Hienoa! Hyvä tietää, että toimii.
VastaaPoista