sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kerättyä

Kuvassa suomalaisen Fabergé-kultasepän Henrik Wigströmin kädenjälkeä. (Walters Art Museum via Wikimedia.)

Janne Heinonen kokosi taannoisten museoalan teemapäivien annin inhorealistisesti. Laura Puolamäki raportoi Kauttuan kaivausseminaarista. EnniSofia Salmela analysoi kokemusta Kiasman wikimaratonista.  Kurakauppalan Kaisa osallistui perinnejumalanpalvelukseen:
Jumalanpalvelus siis toteutettiin 1860-luvulla käytössä olleella kaavalla ja virsillä, siis vuoden 1701 virsikirjaa veisasimme. Sen minkä veisasimme! Vaikka virsikuoro johti veisuuta ja osa virsistä oli hyvinkin tuttuja myös nykyisestä virsikirjasta, yksi jos toinenkin meistä tipahti "helsinkiläismurteisten" eli lopusta pätkittyjen sanojen ja milloin liian runsaasti, milloin liian vähäisinä esiintyvien tavujen vuoksi. Ei ihme, jos vanhoissa virsikirjoissa siellä täällä lukee, että "oma nuotti"...
Kim Viljanen vieraili Ylen audiovisuaalisessa arkistossa. Leena Ahonen kertoi museon kokoelmavaraston siivousprojektista. Jiri Oliver Taleva kertoi paperikonservoinnin opiskelusta.

Erkka kommentoi Hesarin kirjoitusta museoista ja lapsista. JanneH poikkesi Helsingin tietokone- ja pelikonsolimuseoon, jossa olen käynyt minäkin.


Professori ajatteli valloittajien tuloa. Ketjureaktio analysoi haarniskan painoa.

Tietokirjailija kirjoitti kahvitauolla ekonationalismista. Juuso Koponen referoi Pekka Mervolan väitöskirjan antiikvakirjasimen maihinnousua käsittelevää osiota.

Suketus vastasi m.m. kysymykseen miksi historia?
Historiassa minua kiehtoo samanaikainen tuttuus ja vieraus. Kuinka paljon yhteistä voi löytää menneisyyden ihmisen kanssa, ja kuinka vieraalta ja oudolta hän samalla tuntuu. Suuret linjat ja pienet yksityiskohdat kiinnostavat yhtä lailla, sillä muutokset, kehityskulut ja epäloogisuudet kertovat ihmiselämästä huomattavan paljon. Oppiaineena historia on koulussa tärkeä, koska se opettaa kriittistä ajattelua ja asettaa ihmisen “oikeisiin” mittasuhteisiin: minä en todellakaan ole maailman napa.
Tietysti.fi-sivustolle on  piilotettu "arkeologian valtakunnallisen tohtoriohjelman jäsenten kuukausittaisten puheenvuorojen sarja" Muinaiskalututkinnon alkeita, jossa tähän mennessä julkaistu Mistä me tiedämme, mitä tutkia? (3.10.2012), Luulöytöjä, lähdekritiikkiä ja leluineen haudattu haukku (2.11.2012),Jäniksenkäpäliä ja eläinten kalloja – taikuuden arkeologiaa (29.11.2012), Lyhyt oppimäärä rahakätköistä (7.1.2013), Arkeologinen esinetutkimus ja elinkaariajattelu (11.2.2013). Samalla sivustolla myös "videoblogissa" Helena Ruotsalan puheenvuoro Kansatieteen tutkimus linkittyy vahvasti nykyajan monikulttuurisuuteen.

Helsingin kaupunginmuseon sivuilla ilmestynyt Tarja Viitalan artikkeli Virheen kauneus. Otsikon Työn alla sitten viime katsoman ilmestynyt m.m. Hanna Talasmäen artikkeli Vue d'Optique.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti