lauantai 26. tammikuuta 2013

Viikon verifikaatti: 7515

Vuoden 1738 verifikaatissa 7515 on Ala-Satakunnan kohdalla noteerasin (sisällysluettelon tuella) ensimäistä kertaa huutokauppapöytäkirjojen otteet. Säätyläisten nimet on kirjoitettu muusta eroavalla tavalla ja AES:n tuleva anoppi löytyy hakijana eli velkojana? Täytyy joku päivä tutustua paremmin.

Säterikartanoiden listassa on tällä kertaa mukana arvio rakennusten tasosta. Kokemäellä ei mitään kovin komeaa. (Kolmen tilan nimet ovat pahasti taitteessa. Mitenkähän mahtavat tämän ratkaista tänä vuonna kuvattavien originaalien kanssa? Ja olikos se harmaasävykuvaus? Miksi?!) Kymmenyslistasta lisä Kokemäen nimmarikokoelmaan. Kirkkoherra ja Otto Giers, jonka asemaa en ulkoa muista:

Myllytulliluettelossa on Kokemäen kohdalla nyt yksi uusi mies, mutta kylät samoja. Yhden kohdalla merkintä "äger ingen Qvarn". Korkea aika edes yrittää löytää tulkinta-apua. Wikipedian "Myllytulli otettiin uudelleen käyttöön 1655 Ruotsin suurissa kaupungeissa ja se lakkautettiin vasta 1815" ei oikein stemmaa eikä muutenkaan auta. SSHYn wikissäkin keskitytään 1600-lukuun. Ehkäpä joku tietävä voisi kirjoittaa selostuksen kommenttilaatikkooni?

Rästilistan useissa huomautuksissa viitataan kuolemaan. Täältä voisi löytää kuolinpäiviä, jos hautauslistat sattuvaat puuttumaan. Esimerkki Kokemäen kohdalta:
Pitäjänkäsityöläisten listassa Kokemäen tilanne on muuttunut täysin edellisestä vastaavasta. Nyt vain kaksi käsityöläistä: Laikossa (?) säämiskäntekijä (?!) Thomas ja Säpilässä pitäjänseppä Mårten.

Olin jo kaasuttamassa sakkolistan ohi, kun päätin vähän vilaista... ja selvisi, että esi-isä Tuomas Härkälä Haistilasta ei ollut lasiin sylkijä.

Aivan lopussa on sisällysluettelon mukaan Charta sigillata -tilityksiä. Liekö leimavero? Jees, nyt on SSHYn wikissä tietoa: Vuosien 1732-1752 välillä papisto peri Charta sigillata -maksun avioliittokuulutusten yhteydessä. Olen minä tämän joskus aiemminkin kuullut, kai. Kokemäeltä puuttuu ennen vuotta 1742 vihittyjen tiedot eli täältä voisi kerätä täydennystä. Kuka kokemäkeläinen neito mahtoi olla raumalaisen porvarin Anders Tellingin morsian? (Aiemmin ohitettu vuoden 1734 lista Kokemäeltä sisältää pitäjänkirjuri Anders Biörnströmin, täh? Eihän mies mennyt toista kertaa naimisiin...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti