maanantai 21. tammikuuta 2013

Jälleenrakentavasti

Spostilaatikkooni solahti perjantaina Trafiikki-museoiden tiedote digitointihankkeesta, jossa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vuosina
"2011–2012 toteutetussa hankkeessa on digitoitu muun muassa n. 10000 valokuvaa, n. 800 postikorttia, n. 460 yksikköä filmimateriaalia, n. 880 esinettä, n. 300 karttaa sekä esitteitä ja julisteita. Aineistot ovat peräisin vuosilta 1945–1974. Yhteensä digitoituja aineistoja on lähes 14000. Digitoinnissa käytettiin myös uudenlaisia tekniikoita, muun muassa kuvaamalla 46 jälleenrakennuskauden autoa, mopoa, moottoripyörää ja polkupyörää 360° pyörivällä videokuvaustekniikalla."
Sisältöä kehutaan monipuoliseksi, mutta sen käytöstä ei puhuta mitään. Ohjataan verkkosivulle, jossa "hankkeessa digitoitua aineistoa". Sivu ohjaa edelleen kolmeen paikkaan.

1) Mobilian 360° autovideot ovat katseltavissa verkkosivulla ja ilman selainlisäkkeitä ei-interaktiivisesti YouTube-videoissa. Upeita autoja on kiva katsella, mutta jalankulun ystävänä en ehkä saa tästä kaikkea mahdollista irti. Videoiden tekijänoikeuksista ja jälleenkäyttömahdollisuuksista ei ole sivuilla näkyvissä mitään. YouTube-videoissa on "Tavallinen YouTube-käyttölupa" eli on tulkinnanvaraista saako niitä esimerkiksi näyttää koululuokille.

2) Mediamuseo Rupriikin linkki lupaa viedä suoraan oikeaan paikkaan Museosolmussa, mutta hetken harkinnan jälkeen huomaan sivulla tekstin, jonka mukaan
"Laajemmin digitalisoituihin kuviin voi tutustua Tampereen museoiden julkisen tietokannan Siirin kautta (http://siiri.tampere.fi/). Projektin aikana digitalisoidut yli 2500 kuvaa löytyvät Siirin valokuvien tietokannasta kirjoittamalla kuvan aiheeksi jälleenrakennuskausi." 
Neuvottu haku tuottaa  2467 osumaa, joka ei ole yli 2500, mutta mitäs pienistä. Pääsääntöisesti kuvissa on mallikkaasti kuvausaika ja hyvin tarkka kuvauspaikkakin, joten Tamperetta tuntevat voivat tarkennetulla haulla rajata osumat itseä kiinnostavaan paikkaan. Kuvia ei ole vesileimattu, vaan niistä saa suhteellisen katsottavan kuvan ruudulle klikkaamalla.

Hakutuloslistauksessa näkyvät "Lisää tilaukseen" linkit antavat vinkkiä siitä, että kuvat eivät ole vapaasti käytettävissä ja tälle saa vahvistuksen info-sivulta (jossa tosin ei ole sanaakaan mediamuseo Rupriikista). Vielä mukavampaa olisi, että a) oikeudet(tomuus) näkyisi suoraan käyttöliittymässä ja b) pienet kuvat olisi saatu vapaaseen jakeluun. Tekijänoikeuskysymykset kilpistynevät teos-määrittelyyn ja koska nämä ammattilaislehtikuvaajien...

3) Kolmas linkki vie Arjen historiaan, jossa sanotaan olevan "Tekniikan museon Liikkeelle - Suomi sodan jälkeen -hankkeessa digitoimia jälleenrakennuskauden kuvia". Koodisana olisi ollut kiva. Linkkiin on upotettu haku "Strömberg" - tarkoituksellisesti vai ei? Kun vuodelta 1945 olevien päällimmäisten kuvien aiheina on "Käskynvälitin TL-4323A" ja "Kauko-osoitinlaite, vastaanotin.", voinevat liittyä jälleenrakennukseen?

Tekstihaulla "jälleenrakennus*" tulee ulos 8 kuvaa ja ainakin yksi on Työväenmuseo Werstaan, joten ei liity hankkeeseen. Mitkähän kuvat liittyvät? Kaikissa testatuissa on vesileima, jonka ymmärtää kun ajattelee esim tämän jauhesammutinotoksen jälleenmyyntiarvoa.

Koska tekstissä mainittuja kuvia ei ilmaiseksi voi käyttää, niiden sijaan kuvittajina: Rhian vK (Flickr), Leo-setä (Flickr), ckroberts61 (Flickr) ja Mervi Eskelinen (Flickr)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti