sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Pikkuvihasta ja vähän muustakin

Sain viime viikonloppuna käsikirjoitukseeni aikaan ekan version pikkuvihasta 10-vuotiaan satakuntalaistytön näkökulmasta. Kevytkin kirjallisuustutkimus paljasti jälleen törkeitä aukkoja tiedoissani. Lisää voisi siis lukea. Vaikkapa ulkomaalaisesta näkökulmasta, kuten projektini London Gazetten ja suuren Pohjan sodan kanssa. Tai helpommin valmiina pakettina Samuel Boysen kirjasta An Historical Review of the Transcations of Europe, from the Commencement of the War with Spain in 1739, to the Insurrection in Scotland in 1745... Vol I (1747)

Näihin englanninkielisiin aikakausjulkaisuihin satunnaiset hakuni ovat osuneet säännöllisen epäsäännöllisesti. Olin toisenkin säilötyn linkin yhteyteen kirjoittanut "pikkuviha?", mutta kun nyt  kirjoitusharjoitukseni on vielä muistissa tiedän että vuosi 1749 ei ole pikkuvihaa. Eli pian pikkuvihan jälkeen oli tilanne, jossa Venäjä katsoi tarpeelliseksi koota joukkojaan rajoille "jos tulisi tarvetta". Tai ainakin he näin väittivät ulkomaailmaan

 Tämä leike on kuukausittain ilmestyneestä lehdestä Universal Magazine of Knowledge and Pleasure. Komea otsikko jatkuu sivun verran ja hieno on myös kuva, jossa viisaus leviää Brittein saarilta. Kiva, että universaali on toisinaan venynyt kattamaan Suomenkin.

Tokihan tallessa oli muitakin pikkuvihalinkkejä. Mutta niistä sainkin (taas) oivan läksyn dokumentoinnista. Jos kirjoittaa muistiin "http://helda.helsinki.fi/handle/10138/16907 (44) pikkuvihasta, uudenmaan retkestä" on kädetön, kun linkki ei enää toimi. Kyse oli jostain digitoidusta sarjajulkaisusta, joka on nyt siirretty toisaalle? Noh, onneksi muisti pelaa vielä joten kuten ja ongelman ratkaisu pienen testailun jälkeen protokolla s:n takana: Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk; 44. Siitä voi lukea kenraali J. Keithin sotapäiväkirjan 1741-1743. ("uudenmaan retkestä" viittasi muinaismuistoretkeen 1876)

Toisessa sarjan osassa (Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk; 16 ) on muistiinpanoja suomalaisista alkemisteista ja eräästä episodista vuonna 1742.

SLS:n Förhandlingar och uppsatser on päätynyt amerikkalaiseen digitointiin. Sisällössä Savon ja Karjalan puolustussodasta 1741-1742. (Sekä Fordell-suvun historiasta ja kahdesta ranskalaisesta. Jälkimmäiset esittäytyivät lokakuussa 1795 Turussa kauppiaanpoikina Strasburgista, mutta juttua riittää niin paljon, että kyse oli jostain monimutkaisemmasta.)

SukuForumilla mainittiin äskettäin Arkistolaitoksen digitoimat Uskollisuudenvaloja Uudeltamaalta keisarinna Elisabetille ja kruununperijä Peter Feodorovitsille 1742-1742 (7084), Uskollisuudenvaloja Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja Ahvenanmaalta keisarinna Elisabetille ja kruununperijä Peter Feodorovitsille 1742-1742 (7083a, 2/2 f. 1-469) ja Uskollisuudenvaloja Varsinais-Suomesta, Satakunnasta ja Ahvenanmaalta keisarinna Elisabetille ja kruununperijä Peter Feodorovitsille 1742-1742 (7083, 1/2 f. 1-155). Laitoin työlistalle.

Loppukaneetiksi vielä pieni sotilas valmiusasennossa juuri ennen pikkuvihaa eli vuonna 1739, jos yläkulmasta oikein erotan. Tuolloin 9-vuotiaan Johan Bengt Aminoffin maalasi Carl Gustaf Pilo. Maalauksen mv-valokuvasi Daniel Nyblin ja tarjosi käyttöön Kuvataiteen keskusarkisto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti