maanantai 20. elokuuta 2012

Miss' onpi Suomalaisten maa?

Sarjassa kuvia miehistä, joista en koskaan muista kuulleeni mitään: Robert Isidor Örn. Hänen kuvansa oikealla on lehden Maiden ja merien takaa numerosta 17.5.1864.

Örn oli syntynyt 2.1.1824 Kuolemajärvellä. Hänen tietonsa löytyvät Kotivuoren Ylioppilasmatrikkelista ja Wikipediasta: Viipurin pormestari, porvarissäädyn puheenjohtaja, salaneuvos, jne.

Mutta miehessä oli muutakin, Wikipedia paljastaa, että hänet "tunnetaan parhaiten salanimellä Harald Selmer-Geeth julkaistusta romaanista Siltalan pehtoori."

Maiden ja merien takaa tietää myös kirjallisesta työstä:
Väsymättömähän ahkeruutensa liittyy pormestari Örn'issä vielä toinen kiitettävä omaisuus, nimittäin että hän aina on valmis kuultelemaan, neuvomaan ja auttamaan ketä tahansa, ylhäistä tai alhaista, omaa maamiestä tai muukalaista. Siinä on hänelle suureksi hyödyksi hänen kielitaitonsa, sillä Viipurihan, niinkuin tietty, on Suomen Babeli. Siinä saa pormestari usein yhteen henkivetoon puhua Suomet, Ruotsit, Saksat ja Venäet, sillä kaikkia näitä kieliä puhutaan kaupungin asukkaissa. Suomen kieli se kuitenkin Viipurissa on yleisin ja sitä pormestarimmekin suosii hellällä huolella. Onpahan hän nuorempana vähän yritellyt runosepän työhönkin. Vieläkin lauletaan hänen lauluansa: Miss' onpi Suomalaisten maa?
Enää ei taideta laulaa?

Mielenkiintoisin yksityiskohta tämän kuvan takana löytyi ylioppilasmatrikkelin viime riveiltä. Örn asui elämänsä lopulla Espoossa aivan niinkuin "oma" salaneuvos Borninikin. Montako salaneuvosta mahtuu yhteen pitäjään?

Vaikka entinen espoolainen olenkin, ei "å Sandvik i Esbo socken." sanonut mitään. Näemmä Suvisaariston tienoilla, eli kaukana Bodom-järvestä, jonka rannalla Born asui.

2 kommenttia:

  1. Pikainen korjaus: "Siltalan pehtooria" ei suinkaan kirjoittanut Robert Isidor Örn vaan hänen poikansa Werner August Örn (1853-1913).

    Linkittämissäsi Wikipedia-artikkeleissa ei ole tässä kohtaa varsinaista virhettä, mutta isän artikkelissa on hölmösti tekstiä pojan saavutuksista ja päinvastoin, ikään kuin ihmiset eivät osaisi klikata linkkejä.

    Werner August Örnin eli Hjalmar Selmer-Geethin virkaura jäi jonkin verran isäukkoa vaatimattomammaksi, mutta "Inspektorn på Siltalan" (1903) lisäksi hän kirjoitti myös ensimmäisen suomalaisen salapoliisiromaanin ("Min första bragd") vuonna 1904.

    VastaaPoista
  2. Meikäläisen sisälukutaidoissa taas puutteita. Kiitos korjauksesta!

    VastaaPoista