Etsin epätoivoisesti 1700-luvun muotokuvia museoviraston sähköisestä tietokannasta ja tehokkaimmaksi hakusanaksi osoittautui "paita".Siivoillessani muistilappujani totesin tallessa olevan kolmen 1700-luvulla syntyneen miehen kuvat: Petter Ångelin (1735-1787), Karl Fredrik Gylling (1758-1827) ja Johan Henrik Uhrman, (1760-1808). Taisin löytää heidät käydessäni Suomenmuseot-tietokantaa läpi aikahaarukalla? Kuinka vaikeata oikeasti olisi löytää ne hakien tietoisesti 1700-luvulla maalattuja muotokuvia?
Heittämällä vasemman yläkulman vapaahakuun sanan 'muotokuva' saa tulokseksi 567 kuvaa, päälimmäisenä mustavalkoisia valokuvia. Luulin, että voisin (monen muun palvelun tapaan) supistaa tulosta vasemmalla olevilla aikarajauksella, mutta se tekikin uuden haun. Eikä vapaahakua ja aikaa voi yhdistää, ne ovat eri hakuja.
Eli mitä voisi yhdistää aikarajauksen kanssa? Kokeilin kirjoittaa asiasana kenttään "muotokuva", se kun oli kaikkien aiemmin löytämieni kuvien otsikkona. Haku ei tuottanut tuloksia. Ole hyvä ja kokeile toista hakua.
Katsoin vanhoja tulossivuja tarkemmin ja totesin, että niissä olikin asiasanana "muotokuvat". Ja johan alkoi lyyti tietokoneen sisällä kirjoittamaan, kaikkiaan 24 tulosta aikaväliltä 1600-1800. Mukana m.m. Gyllingin vaimo Margareta Sofia Gylling (1765-1836).
Liekö sitten paidalla löytynyt enemmän? Tai olisiko jostain muualta löytänyt enemmän? Olemassahan on edelleen myös Museoviraston kokoelmaselain. Sen haussa oli "Mikä"-vaihtoehdoissa tarjolla muotokuva ja muotokuvataulu. samalla aikarajauksella kuin edellä edellisellä hakusanalla 28 riviä tuloksia ja jälkimmäisellä 1. Silmämääräisesti luettelot sisälsivät samoja tauluja kuin SuomenMuseoissa, mutta mukana täytyy (?) olla ainakin 4 muutakin taulua. Tässähän tulee päänsärky kuin Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa ikään. Itseäni rauhottaakseni, vaikkakin luvattomasti, liimasin oikealle tuntemattoman vuonna 1771 ikuistetun naisen.
Ai niin, muotokuvista puheenollen. Olin Facebookin Vallonättlingar-ryhmään ilmoittanut polveutuvani Frumerie-suvusta. Eräs sukunimeä kantava kyseli lisää ja sanottuani esi-isäkseni Caleb de Frumerien hän totesi a) luulleensa ettei miehellä ollut jälkeläisiä ja b) että heillä on Calebin muotokuva olohuoneen seinällä. Siis arvatenkin se, josta minulla on vain rakeinen mustavalkokuva. Sellaisten ihmisten hallussa, jotka eivät osaa lukea Elgenstiernaa... traagista.
Tuo kuulostaa siltä, että tuo asiasanoitus noudattelee ihan normaalia kirjastojen ym. asiasanoituksen periaatetta, jossa on kontrolloitu sanasto ja vain tietyt hyväksytyt muodot. "Monikkomuodossa ovat yleensä konkreettisia, laskettavissa olevia käsitteitä kuvaavat sanat" (http://vesa.lib.helsinki.fi/ysa/). Sinänsä ammattilaiskäytössä ihan välttämätön systeemi, mutta avoimissa nettipalveluissa tietysti vähän toisenlainen, niiden käyttäjät tuskin alkavat opettelemaan asiasanoitusta vain etsiäkseen tietoa. Yksi asia taas pohdittavaksi meille, jotka ehkä työssämme joudumme noitakin suunnittelemaan.
VastaaPoista