sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Keräiltyä

Finland. Digital ID: 1572821. New York Public Library Vinjettikuvana savukeaskin keräilykortti Amerikasta. Digitoitu NYPL:n toimesta ja aukeaa isompana tästä.

Kirlah aloittaa tekstinsä
:
Olen yhtäkkiä kiinnostunut entisaikojen sukupolvien elämästä. Tämä hämmästyttää minua kovasti, koska en ainakaan koulussa ollut koskaan kiinnostunut historiasta. Mutta eihän koulussa puhuttukaan mitään juuri minun äidinäidinäidinäidin... elämästä, vaan joidenkin toisten. Tai niin minä ainakin luulin. Ei koulussa tullut ajatelleeksi, että se mitä Suomessa on joskus tapahtunut, on tapahtunut juuri meidän omille esiäideillemme ja -isillemme.
Juha Vuorela kertoi kamalasta murhasta vuonna 1865.

Satu Hovi suhtautui kriittisesti
Aune Sallisen kirjaan Kiehtova keskiaika. Pukuhistorian tulkintaa Lempäälän malliin. Blogissa myös asiantuntevan oloisesti tekstiilihistoriaa.

Ville Impiö liikkui luonnossa:
Nousen vedestä ja katson jälleen jonkun aikaan metsässä olevia kuoppia. Kuopat ovat aikoinaan olleet väliaikaisia hautoja, milloinkahan saisi selviteltyä keiden kylmittyneet ruumiit niissä ovat maannut kiireettömänä odottamassa siunattuun kirkkomaahan pääsyä. Kiroan jälleen ääneen, osittain sitä että verenvuoto ei lopu ja osittain sitä, että saamattomuus haittaa historian harrastusta. Puristan nyrkkiä lujempaan, kyllä se vuoto lopulta lakkaa ja veri hyytyy.
Ruotsissa palkitaan näköjään vuoden sukututkija kylmällä käteisellä. Tämän vuoden Victor Örnbergs Hederspris meni Urban Sikeborgille, jonka Bure-artikkeleita olen oman sukututkimukseni edistämiseksi aikanaan ihastuksella lukenut.

Esoteerisen maantieteen koulun Marko Leppänen raportoi kaivoshistoriallisista tutkimusretkistä.

Heli Hämäläinen oli lukenut Otava-valistuksen kustantaman kirjan Kotiseutu ja isänmaa, historian kuvauksia kansakoulun keskiluokille.

Terhi Pietiläinen viehättyi omakustanteena julkaistusta muistelmasta.

Lukulampun alla esiteltiin amerikkalaista (suomeksi käännettyä) historiallista romaanisarjaa Venäjän historiasta.

Blogissa Clara et obscura oli luettu ja kommentoitu historiaa koskevia teoksia.

Antti Autioniemi on viimeistelemässä projektia 50 kirjaa vuodessa. Hän aikoo esitellä sen valmistumisen jälkeen sanoin "Tämän teoksen luettuasi olet tutustunut historian tärkeimpiin kirjoihin ja voit keskustella niistä ikään kuin olisit lukenut ne itse – saat käyttää ajatuksiani kuin omiasi, se on lähinnä imartelevaa. Vielä toivottavampaa kuitenkin on, että herätän uteliaisuutesi ja tartut itse kirjaan. Jos näin ei kuitenkaan käy, tarjoan sinulle täten oikotien kirjalliseen tietoisuuteen." Kirjojen joukossa mm. Herodotoksen Historiateos, Mikael Agricolan Aapiskirja ja Canteburyn tarinoita.

Johanna oli saanut historian perusopinnot suoritettua ja suunnitteli tulevia vuosia. Karoliina taas oli alkuvuodesta herännyt hakemaan poliittisen historian opetussuunnitelmaa. Hietzu jätti ensimmäisen vuoden taidehistorian ja museologian parissa taakseen. Heidi oli istunut luennolla, jossa käsiteltiin arkunteon historiaa.

Oppitorilla Jukka Melaranta esitteli rokkaavan satusedän ja promosi digitoituja suomenkielisiä kirjoja.

Riina kehui Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa, kuin myös pari kuukautta sitten Holly.

Räppäri Paleface totesi "Jos haluaa valmistautua väittelemään persun kanssa, kannattaa ottaa perustiedot haltuun. Henrik Meinanderin Suomen historia -kirja tiivistää Suomen historian alle 250 sivuun" ja suositteli paria muutakin historiaa käsittelevää kirjaa.

Maijastina Kahlos oli päässyt
äänikirjan avulla sotaa edeltävän ajan tunnelmaan. Itse latasin kuunneltavaksi kaikki saatavilla olevat osat YLEn sarjaa Lyhyttavaraa 60-luvulta ja pääsin mukavasti syntymääni edeltäviin tunnelmiin. YLE:n sarjassa Muurahaiset ja me mietittiin toukokuun puolivälissä "Millaista valtaa kuningattarilla on ihmisten ja muurahaisten yhteiskunnassa" ja haastateltiin historiantutkija Anu Lahtista. Jakso on kuunneltavissa verkossa ja ladattavissa talteen.Varsinaisissa YLE:n Historiasarjoissa on menossa 10-osainen sarja Suomi jatkosodassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti