keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Historiallisen romaanin taitajista

Epäonnistuneinta kirjoissa Historiallisen romaanin taitajia 1 ja 2 on mielestäni nimi. Ykköosa on "käännöskirjallisuus, varhaisempi" ja jälkimmäinen "käännöskirjallisuus, tuoreempi" ja olisi ollut kuluttajaystävällistä saada nämä rajaukset jo kanteen. Sillä ottaessaan ykkösosan käsiinsä, lukee takakannesta, että kirja "esittelee 21 kirjailijaa, joiden historiallisista teoksista on tullut rakastettuja klassikoita". Avaa sitten ja näkee etusivun jälkeen sisällysluettelon, jossa suomalaiset kirjailijat puuttuvat täysin. Totuus rajauksesta löytyy esisanoista, mutta se on hieman liian myöhään. Kakkososan takatekstissä on ajallinen rajaus, mutta ei eksplisiittisesti käännöskirjallisuusrajausta.

Kirjailijaesittelyjä on ollut kirjoittamassa Jukka Halme, Juri Nummelin ja Sari Polvinen. Varsinaisten 3-4 sivun mittaisten esittelyjen lisäksi kummankin kirjan lopussa on "lyhyitä luonnehdintoja" joistakin kirjailijoista. Käännöskirjallisuus ei ole omaa osaamistani, joten listaukset vaikuttivat silmiini hyvinkin kattavilta. Ykkösosassa olisin kyllä odottanut näkemäni Victor Hugon, muutenkin kuin kansikuvan taiteilijana. Ainakin Notre Damin kellonsoittaja on historiallinen romaani?

Kakkososan ajallisen rajauksen piiriin olisi kuulunut Ken Follett, jonka tuotannossa kaksi historiallista romaania ei kylläkään ole kovin merkittävä osa. Itse kirjat (Taivaan pilarit ja Maailma vailla loppua) kyllä kiitettyjä. Naisille suunnattu viihdekirjallisuus on molemmissa opuksissa niin hyvin edustettuna, että lienee pikkumaista kaivata mukaan Madeleine Brentia? Historiaan sijoitettuja kirjoja nekin ja lähes (?) kaikki suomeksi käännettyjä.

Historiallisen romaanien ystäville kirjojen esittelytekstit tarjoavat juuri tarpeeksi tietoa, että pääsee käsiksi useampaan uuteen kirjailijaan. Mielenkiintoista oli myös lukea taustatietoa vanhoista tutuista. Kirjat selattuani pullisteli kirjaston varauslistani jälleen järkevyyden rajojen yli. Suurin osa kirjoista oli hyllyssä odottamassa, joten olivat lisäjulkisuuden tarpeessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti