Ahtola oli kuullut asiasta kaupunkisuunnitteluviraston ja kaupunginosayhdistyksen tilaisuudessa. Hänen mukaansa kaupunkisuunnitteluviraston edustajat olivat esittäneet asian jo "päätettynä" ja täysin selvänä.
Oma ymmärrykseni kaupungin päätöksenteosta on olematon. Sen tiedän, että Helsingin kaupunginmuseon sivuilta löytyy esittely Helsingin niemen puutaloista. Niitä kun on ihan kartoitettavissa oleva määrä. Hietalahdenkatu 1:stä todetaan
Arkkitehti Evert Lagerspetz 1882. Osittain kaksikerroksinen asuinrakennus ja matalampi varastorakennus ovat osa entisen Kaartin lasaretin sairaalamiljöötä. Hietalahdentoriin rajoittuvassa korttelissa toimi sotilassairaala viime vuosisadan alusta aina tämän vuosisadan alkukymmenille.En väitä, että kyseessä olisi kokonaisuus, jota olisin suu auki ihaillut ohi kulkiessani, mutta kyllä ihmettelen purkuintoa. Kuvia korttelit.fi-sivulla, Helsingin kaupunginmuseon verkkonäyttelyssä ja Flickr:ssä, mikään ei laillisesti tänne lainattavissa.
Kaupunkisuunnitteluviraston sivujen haku ei tuota kyseiseillä kadun nimillä ulos mitään. Suunnitelmat kartalla ei tuota palloa oikeaan risteykseen. ... Kun linkki lauseessa "Lisätietoja kaavoitusta koskevasta päätöksenteosta kaupunkisuunnittelulautakunnan sivuilta." vie Helsingin kaupungin etusivulle, kärsivällisyyteni tämä erä loppui. Soininvaaran blogissa raportoiduista kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksistakaan asiaa ei löydy.
Eli laitan nyt sähköpostia ensimmäiseen löytämääni osoitteeseen ja katsotaan tuleeko lisätietoa ilman aivan ylenmääräistä ajankäyttöä. Puoli tuntia tässä jo hurahtikin.
Kunnallispolitiikka on kiharaista. Ilmoitusasioina kulkee monenlaista, osa noista ilmoitusasioista - kuten alempien elimien päätökset - ovat sellaisia, että käsittelevä elin voi "otto-oikeudellaan" ottaa sen itselleen uudelleen käsiteltäväksi. Ja sitten vaikka kumota tai muuttaa sitä, ylempi toimija kun asiassa on.
VastaaPoistaMutta lautakuntien jäsenillä tai valtuutetuilla pitää olla kunnalliskokoustekniikka tarkasti hallussa jos muutoksia haluaa.
Esimerkiksi Oulussa 1992 purettiin "ilmoitusasiana" kymmeniä Hietasaaren huviloita, mukana myös Vaaskiven huvila.
Asia olisi saattanut mennä toisin, jos kaupunginhallituksen jäsenillä olisi ollut parempi tieto kunnalliskokoustamisen säännöistä ja mahdollisuuksista.
Poikkesin työpäivän jälkeen vanhan linja-autoaseman Laiturissa. Henkilökunta oli reagoinut juttuun ja ottanut selvää minkä pystyivät, kun vastuuhenkilö sattui tällä viikolla olemaan lomalla. Tontilla on olemassaoleva asemakaava, jonka mukaan siihen tulee toimistoa ja suunnitteilla muutos asumiskäyttöön. Molemmissa tapauksissa puurakennusten purku ilmeisesti tarpeen.
VastaaPoistaEi sentään jäänyt vastaus tulematta vaan kolahti postilaatikkoon 9:19. Pia Kilpisen virkansa puolesta lähettämän viestin tulkitsen sopivan kopioitavaksi:
VastaaPoista"Mitään päätöksiä asiasta EI OLE tehty, toisin kuin yleisönosaston kirjoitus antaa ymmärtää. Alueen muutosta asuinkäyttöön selvitellään, ja syksyllä on tarkoitus laatia kaavamuutosluonnos alueesta. Sen yhteydessä lähetetään osallistumis- ja arvioimissuunnitelma, jossa hankkeesta tiedotetaan naapureille ja muille osallisille.
Asiasta tullaan myös järjestämään asukastilaisuus ja normaalit vuorovaikutusmenettelyt.
Museovirasto on selvitystyössä mukana, ja puutalot on todettu niin huonokuntoisiksi, että niitä ei voi osoittaa mihinkään käyttöön. Esim. Pakarin päiväkoti vieressä olisi saanut niistä mainiota lisätilaa, mikäli ne voitaisiin kunnostaa riittävälle tasolle. Puurakennusten tilalle on suunniteltu alustavasti asuinkerrostaloa, sen suunnitelman on laatinut arkkitehtitoimisto Heikkinen-Komonen."