tiistai 26. huhtikuuta 2011

Kustaa Ahlgren

Sarjassa kuva miehestä, josta en ole koskaan kuullut mitään: Kustaa Fredrik Ahlgrén. Kuva on Kyläkirjaston Kuvalehden numerosta 9/1883. Tampereen kaupungin sivuilla Ahlgren on summeerattu "Tamperelainen kauppias ja suurlahjoittaja", mutta määreen avaamisen sijaan lainaan kuvalehden muistokirjoituksen kuvauksen tämän Finlaysonin tehdasrengin pojan elämän alkuvaiheista:

"Lähes 30 vuotta sitten kävi Tampereen puuvillatehtaan pienten lasten koulua Kustaa Fredrikki Ahlgrén niminen poika. Hän ei herättänyt suurempaa huomioa kuin muutkaan lapset — melkeinpä vähempää, sillä hän oli niin hiljainen ja vähäpuheinen, että tuskin tiesi hänen joukossa olevankaan. Toisten lasten kanssa ei hän paljon leikkinytkään. Hän oli syvästi miettiväinen, hänen kasvonsa juonteet todistivat miltei synkkämielisyyttä. Mutta hyvin ahkera ja kiltti oppilas oli hän. Joka aamu osasi hän ulkomuistista lausua kaksi raamatun lausetta, toisen Vanhasta, toisen Uudesta testameutista, sekä läksynsä sujuvasti; pienen kertomataulun kertoi hän joka päivä ulkomuistilta. Suurimmalla tarkkaavaisuudella kuunteli hän opettajattarensa kertomuksia, ja suurimmalla haluisuudella luki hän itse semmoisia. Kertomukset lähetystoimen aloilta liikutti häntä suuresti ja hirveä orjakauppa sai monta kyyneltä hänen silmistään. Muuten ei hän tunteitansa ilmaissut, sillä hän oli itseensä sulkeutunut lapsi. Opettajatartansa, neiti Hydeniä rakasti hän vilpittömästi ja kunnioitti hänen muistoansa aina kuolemaansa asti.

Koulusta kotiin tultuansa ryhtyi Fredrikki kohta kotiaskareisiin. Hänellä oli ollut Jumalala pelkäävä äiti, jota kumminkin jo hänen pienenä ollessaan kuoli; jonkun aikaa sen jälkeen sai hän äitipuolen, jota hän rakasti kuin omaa äitiään. Häntä auttoi hän missä taisi, ja puolisisarustensa kanssa leikki hän, kun hänellä aikaa oli. Hän piti heistä paljon, mutta hänen kapineisinsa he eivät saaneet koskea. Kirjansa, varsinkin niitä, mitkä hän koulussa oli lahjaksi saanut, piti hän niin puhtaana, ettei olisi luullut niihin kosketuksi, vaikka ne monta kertaa olivat luetut ja tutkitut.

Yhdentoista vuotiaana erosi Fredrik pientenlasten koulusta ja pantiin Tampereen silloiseen alkeiskouluun. Täällä siirrettiin hän luokan parhaimpana oppilaana vuosittain ylemmälle luokalle, kunnes hän koulun läpi käyneenä siitä hyvillä todistuksilla päästettiin."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti