sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kalastettua

Kalastusretki vasemmalla Kyläkirjaston kuvalehdestä 10/1885.

Turun kulttuuripääkaupunki meininkiä voi katsoa Jan-Erik Anderssonin YouTube-videosta The demolition of the Wikeström & Krogius Art Nouveau building.

Esoteerisen maantieteen koulun Marko Leppänen esitteli Helsingin tietokeskuksen satavuotisnäyttelystä lautapelin Helsingin valloituksesta vuonna 1918.

Arkeologiassa Tohisee 1/2011 on ilmestynyt ja elektroninen versio on piilotettu Kuriositeettikabinetin arkistoon. Hmm... pääkirjoituksessa noteraataan lehden saama medianäkyvyys Muinaistutkijassa, mutta ei sanaakaan tästä blogista. Jossa joulukuun alkupuolella kirjoitin "ihanan retroa, että joku viitsii tehtailla A4:sta taitettuja lehtiä verkkosivujen sijaan. Arkeologit arvostavat artefakteja?" Tekstilläni oli käänteinen vaikutus?

Verkkolehtenä ilmestyi myös Helsingin yliopiston historianopiskelijoiden Kronikka 1/2011, joka pursui juttuja. Hella W sai nihkeähkön vastaanoton: "Elämänkerrallisen elokuvan tarkoituksena kun olisi, ainakin minun mielestäni, antaa kattava kuva henkilöstä ihmisenä, ei vain listata hänen tekemisiään."

Saariselästä jotain muistava voi osallistua historian kirjoitukseen.

Esa Pesonen oli kirjoittanut unohdetuista sotilaista ja tarjosi idealistan iltapäivälehtien historialiitteiden aiheiksi.

Jussi Niinistö oli lukenut Lasse Vihosen kirjan Radio sodissamme.

Kirsimaria oli lukenut Liisa Sounion kirjan Brändikäs tieteentekijän silmillä.

Reija Satokangas oli keskustellut kahden erilaisen historianopiskelijan kanssa.

Tuuli Hakulinen jatkoi Kronstadtin kapinan selostusta ja paljasti sukuyhteyden tapahtumiin.

Dick Harrison kirjoitti på svenska yhdestä lemppari(!)aiheestani eli häpeäpaalurangaistuksesta.

Hannu Salmi esitteli kirjauutuutta Menneen ja tulevan välillä. 1800-luvun kulttuurihistorian lukukirja.

Timo Hännikäinen oli katsonut latvialaisen The Soviet Story -dokumenttielokuvan ja totesi että siinä "tiedot merkittävästä historiallisesta verilöylystä esitetään radikaalina paljastuksena, tuomatta kuitenkaan asiaan mitään uutta informaatiota tai tuoretta näkökulmaa"

Nuppu julkaisi blogissaan esseensä Tuhkasta tuhkaksi - Muisti ja muistaminen W. G. Sebaldin romaanissa Saturnuksen renkaat, jossa alkukappaleessa todetaan "Yhtäältä kaunokirjallisten tehokeinojen sekä toisaalta etäännytetyn esseistiikan kautta teos asettaa kyseenalaiseksi sen kronologisesti eheän tavan, jolla olemme tottuneet hahmottamaan viime vuosisatoina kehittynyttä kulttuuriperintöämme. Samalla romaani ottaa implisiittisesti kantaa laajempiin kysymyksiin historiatieteen sekä fiktion rajapinnoista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti