tiistai 15. helmikuuta 2011

Kuukauden esineitä kahdesta paikasta

Jos Sarka-museon kuukauden esineisiin olisi rss-syöte, olisi sarjaa kiva seurata. Nykytilassaan ehtii unohtumaan, mutta kun tuli nyt mieleen, niin nostetaan tällä foorumilla kertaalleen esille. Helmikuun esineenä jääsaha. Esineitä on kertynyt jo vuodesta 2004, kävijöille annetaan mahdollisuus kommentoida ja tätä on käytettykin. Proto-museoblogi, ikäänkuin.

Kansallismuseolla on verkkosivuillaan kuukauden esineitä vuodesta 2002. Ei kommentointimahdollisuutta, ei rss-syötettä. Mutta paljon mielenkiintoista, kun joskus oikein jaksaisi/ehtisi katsoa... Vuonna 2009 olin tätä blogia silmälläpitäen tallentanut linkit teksteihin, joissa oli mainittu paikkoja tai ihmisiä. Kun eivät ole löytäneet sopivaa kirjoitus- ja julkaisuaikaa, niin laitetaan varastosta listaksi esille tässä ja nyt
  • Vinttikamarin ovi Kansantaidetta Prusin talosta, nykyiseen Turkuun kuuluvassa Maarian pitäjässä, Räntämäen kylässä.
  • Viinaputina ” kun oli sota Haapaniemessä niin tuli Porista eräs vaimo, jonka mies oli siellä sodassa ja toi tällä astialla miehelle viinaa ”
  • Kylänkapulat Vähänkyrön Merikaarron kylästä.
  • Ruskon kinkerikousa käytetty 1800-luvulla Ruskon pitäjän Hujalan kylässä kinkerihaarikkana
  • Johan Granbomin kompassi "...otti osaa Kustaa III:n sotaan (1788-90). Sodan päätyttyä Granbom kirjoittautui Närpiön kirkonkirjoihin ja lunasti asuinpaikakseen pienen mökin Västeryttermarkin kylästä, Frostin talon mailta."
  • Onnittelutaulu "tehty vuonna 1880 Matti Mattilan ja Amanda Maria Ojalan avioliiton solmimisen muistoksi. Tekijä on kälviäläinen kansantaiteilija Tilda Nurila. "
  • Urkuharmoni Vihtori Sillanpään urkutehtaan tuotantoa (Urkuharmoneista kirjoitin sanomalehtipohjaisesti tänne blogiin 2009)
  • Fredrik Tianderin valmistama kaulakoru
  • Kirkkovakka Korpilahdelta "Korpilahden Juokslahden kylästä peräisin oleva vakka on kauniisti koristettu maalauksin ja siinä on myös omistajansa nimi: Hetastina Tiainen. Tämä noin vuonna 1880 kuollut Ala-Maalin emäntä oli tuonut vakan mukanaan lapsuudenkodistaan Korpilahden Vespuolelta. "
En suuresti ihmettelisi, jos joltain kolmanneltakin suomalaiselta museolta löytyisi kuukauden esineitä sivuiltaan. Kommentoi, jos on tiedossasi!

1 kommentti:

  1. Jo vain on, ainakin Turun museokeskuksella, on ollut jo vuodesta 2006, mutta missä on tuo arkisto, en osaa sanoa. Olemassa se kuitenkin on, sillä googlekin löytää sen sisältöjä pdf-formaatissa.

    VastaaPoista