sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kerättyä

Turun ylioppilaslehdessä Pasi Jokinen lähti kolumnissaan perinteistä kohti vaaleja

Koulussa opetetaan, että suomalaisia perinteitä ovat kalakukko ja kansantanssit. Tämän valheen kertominen itsessään on perinne. Yhdeksän kymmenestä valhetta kertovasta peruskoulunopettajasta ei ole kumpaakaan kokenut.

Aitoja suomalaisia perinteitä mainittujen sijaan ovat muun muassa vaimonhakkaus, kaverin puukottaminen kännissä, pakkoruotsi, seksuaalinen itsehäpeä sekä lähi-idän satuhahmoista kertovien laulujen vastentahtoinen veisaaminen. Ensimmäisiä ei kukaan puolustele. Ne näyttävät säilyvän yhteiskunnassamme ilman julkisia tukia ja puolusteluja. Kolme jälkimmäistä kuitenkin ovat saaneet heikoilla argumenteilla varustautuneita korkea-arvoisia puolustajia.

Jenni Sahramaa kirjoitti laadukkaan katsauksen 1700-luvun pukeutumiseen ylellisyysmääräysten näkökulmasta.

Sveaborg-Viapori -projekti oli tammikuussa aloittanut blogin, joka löytyi kiitos Agricolan historiablogisyötteen.

Mikko Kalajoki totesi (epäsuorasti), että kaksi ihmistä voi kokea & muistaa saman ympäristön eri tavoilla.

Poleemiseen tyyliinsä Ruukinmatruuna on esittänyt näkemyksenä Suomen kielen ja kansan alkuperästä.

Värtsilän verkkolehdessä Värtsi Lissu Kaivolehto aloittaa "Olin tässä päivänä muutamana Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteessä (ent. sota-arkisto) penkomassa Pälkjärven Aseveliyhdistyksen arkistoa. Tositenipussa huomasin tämän Värtsilässä kirjoitetun laskun ja sehän oli tietysti kuvattava Värtsiä varten."

Kari Hintsala aloitti Turun palosta selvinneiden esineiden esittelyn.

Nelly Laitinen jakoi på svenska arkistolöytöjen tunnelmaa.

Arkipäivän aktivisti tutustui Tampereen museotarjontaan.

Historianopiskelija jätti Tampereen taakseen ja totesi:
Tampereen yliopiston on huippukiva opiskelupaikka. Historiatieteen ja filosofian laitos on suositeltava. Tosin enäähän meillä ei ole laitoksia vaan tieteenalayksiköitä, ja oma kotilaitoksenikin kuuluu nykyisin yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikköön. No, hissan laitoksena se minulle pysyy siihen saakka, kunnes valmistun. En olisi halunnut opiskella missään muualla. Laitoksella on hyviä opettajia (no, toki niitä toisenlaisiakin), siellä on kannustettu tekemään hyviä opinnäytetöitä ja ohjaus on jees. Kurssitarjonta tuntuisi paranevan vuosi vuodelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti