keskiviikko 6. lokakuuta 2010
Kronologia testattu
Eilen oli sitten se, jo kuukausia pelätty, kronologiatentti. Pelkääminen ei suinkaan tarkoittanut, että olisin opiskellut siihen. Ehei, historian pikkujättiläiset makasivat olohuoneen rahilla ja alitajuisesti kuvittelin niiden sisällön välittyvän aivoihini ilman erityistä aktiviteettia.
Lukemisen järkevyyden kyseenalaistin erityisesti sen jälkeen kun selvisi, että kyse on monivalintakokeesta. Kokeen eteensaatuani totesin olleeni oikeassa, opiskelun olisi pitänyt olla todella laajaa, että olisi osunut niihin aukkoihin, jotka testi paljasti.
Monta vastausta meni takuulla väärin oli sitten kyse "varmasta tiedosta" tai puhtaasta arvauksesta. Voin vain toivoa, että tarpeeksi moni puolestaan oikein päättelyllä tai puhtaalla onnella. Tai tiedolla. 25-vuotisen sodan, 30-vuotisen sodan ja Pohjan sodan aikajärjestykseen laittaminen ei vaatinut suurempaa miettimistä.
Yksi, joka oli mennä metsään, oli Naantalin luostarin perustaminen. B-vaihtoehto, 1438, kuullosti aivan liian myöhäiseltä, joten meinasin rinkuloida a:n. Huomasin onneksi kuitenkin, että sen vuosiluku oli viisi minuuttia ensimmäisen Suomen ristiretken jälkeen eli pikkuriikkisen aikainen. Varsinkin kuin muistaakseni Naantalissa oli birgittalaisluostari ja Birgitta itse eli 1300-luvulla.
Ihka ensimmäinen kysymys UKK:n presidenttivuosista ei tuottanut vaikeuksia, sillä vaihtoehdoissa oli vain yksi loppuvuosi, joka sopii lapsuudenmuistooni. Vahtasin televisiota täydellä innolla kun valitsijamiehet pudottelivat lappujaan eduskuntatalossa. Ymmärrykseni Suomen politiikasta oli niin puutteellinen, että kuvittelin äänestyksessä olevan jotain jännitettävää. Että Harri Holkerilla olisi ollut mahdollisuuksia tulla valituksi. Järkytykseni Mauno Koiviston valinnasta oli aito: miten Suomessa voi olla sossu presidenttinä?! Kaverini tuli tuloksen selvittyä ovelle pyytämään leikkiseuraksi, mutta henkinen tilani ei sallinut moista kevytmielisyyttä vakavana hetkenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti