tiistai 1. kesäkuuta 2010

Kun Espoo oli turistikohde

Tuoreessa Helsingin kaupunginmuseon verkkonäyttelyssä esitellään Matkamuistoja 1700-luvun Helsingistä ja Viaporista. En pikakelauksella huomannut mainintoja Espoosta, joka oli ehkä enemmänkin kotimaan matkailukohde.

Espoon terveyslähteelle tulijoille annettiin ohjeistusta sanomalehdessä Inrikes tidningar 11.5.1780. Kesässä oli kaksi kautta, ensimmäinen 12.6.-12.7. ja toinen 12.7.-12.8. Lähteen lääkäriltä, joka asui Helsingissä, saisi lisätietoja ja hänelle saattoi myös ilmoittautua. Tai jos mukavampaa, niin hoitaa asiansa "Kaivomestari" Eric Nylanderin kanssa.

Kaksi vuotta myöhemmin (9.12.1782) samaisessa sanomalehdessä julkaistiin Helsingistä lähetetty raportti terveyslähteellä edellisenä kesänä käyneistä. Ilmeisesti käyntijärjestyksessä, ei ainakaan arvojärjestyksessä:
Kauppias Törner Helsingistä, luutnantti Tigerstedt rouvineen, kirkkoherra Crusellin rouva ja tytär, Piika Anna Catharina Nilsson, Tullivalvoja Högmanin vaimo, neiti Wahlström, kersantti Schustern vaimonsa ja tyttärensä kanssa, majurit Kyhl ja Munck, piika Eva Kristina Kihlström Siuntiosta, sepän oppipoika Gabriel Ingström Espoosta, helsinkiläisen kauppiaan C. M. Sunnin rouva ja tytär, kirjanpitäjä Sunn, varamaamittari Ytterberg, Nahkuri Dahlmanin vaimo Helsingistä, majuri Jägerhornin rouva, talonpojan poika Matts Andersson Bus, talonpojantytär Johanna Bus, majuri von Törrning, Helsingin pormestari Kuhlbergin kaksi poikaa ja tytär, piika Maria Michelsdotter Lohjalta, everstiluutnantti af Klercker rouvansa ja tyttärensä kanssa, kersantti Kuhlhjelm, Helsingin pormestari Kuhlberg, majuri Mucnkin rouva, 3 neitiä Kuhlhjelm, kreivi Posse, sotakomissaari G. Sederholm, neiti Lindström, neiti Westermarck, neidit Amnorin, insinööri Westermarck, kapteeni Kuhlhjelm, luutnantti Silfwersköld, helsinkiläinen kauppias A. Byström, piika Brita Christina Friberg, eversti Mannerskants, everstiluutnantti kreivi Leijonstedt, kapteeni L. Jägerhorn ja direktööri Janssonin rouva.
Kesäkuun alussa 1785 oli jälleen tarpeen antaa ohjeita tulijoille (Inrikes tidningar 2.6.1785). Kesän kaksi kautta oli sijoitettu välille 26.6.-16.8.

Terveyslähteellä voi edelleen vierailla, ohjeet löytyvät Espoon keskuksen kaupunkipolun kuvauksesta. Pidempi esittelyteksti terveyslähteestä on Espoon luontokohteiden luettelossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti