sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Kartoitettua

BibliOdysseyn blogissa oli esimerkkejä historian visualisoinnista. Yllä Italian historia nähtynä 1700-luvun alkupuolella.

Reijo Valta kirjoitti ansiokkaan tekstin arkistoista ja asiakirjoista. Loppukaneettina
Hautalan vaatimukset arkistojen avaamisesta kaiken tämän jälkeen tuntuvat samoilta kuin kerran tapaamani sukututkimuksesta innostuneen eläkeläisen haaveet. Hän oli menossa Helsinkiin arkistoon tutkimaan "Mustia kirjoja", jotta saisi selville erään esi-isänsä oikean isän.
("Mustat kirjat" ovat SSS:n toimesta tehtyjä historiakirjojen jäljennöksiä. Nykyään käytettävissä mikrokortteina kapeista mustista kansioista.)

Taannoisessa SukuForumin-keskustelussa
tulimme siihen masentavaan lopputulokseen, että vanhojen lehtien mainosten käyttö kuvituksena laillisuutta noudattaen voi olla varsin vaikeaa. Mutta Paperisilppurissa on tulkittu Kansalliskirjaston digitoimat hinnastot vapaaseen käyttöön sopivaksi. Ja olenhan niitä itsekin tänne silponut.

SKS:ltä oli vastattu kysymykseen Mistä on peräisin sanonta "kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään"? antamalla esimerkkejä lorun toisinnoista 1700-luvulta alkaen.

Jukka Kemppinen oli lukenut ja arvioinut kirjat Vanhinta Helsinkiä ja Ensimmäisiä esikaupunkeja.

Kirjastosta olen itse kantanut Aarne Laurilan kirjan Kasvoi kaupunki ympärillämme. Kolmen sukupolven Helsinki, mutta en ole näköjään kirjoittanut siitä mitään tänne. Olin liian katea oikean kustannusyhtiön hienosti kuvittamasta sukukroniikasta? Blogista 5555 luettua kirjaa löytyy yksi näkemys kirjasta.

Kaarina Naskin kirjoituksessa nostettiin esiin Heikki Luoman romaani Kuparitaivas, joka kertoo Suomen amerikansiirtolaisista Rocklandin kaivoksissa.

Ossi Lehtiö on tutustunut Hämeen historiasta kertoviin teoksiin.

Waaran sukublogissa oli löydetty relevantti rakennus virtuaalisesta Viipurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti