sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Talteen revittyjä lehtileikkeitä

Hesari kertoi, että Kansallisarkiston hanke kerää tietoja sodan ajan ulkomaalaisten sotilaiden ja sotilasvankien lapsista. Lisää tietoa Kansallisarkiston sivulla.

Päiväämätön repäisy Hesarista käsitteli eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan linjausta, että museoiden valokuvauskieltojen pitäisi perustua lakiin. Hänen mielestään Ateneumin valokuvauskielto ei ole sananvapauden loukkaamista. Pajuoja esittää opetusministeriön harkittavaksi uutta lainsäädäntöä.

Jukka Kemppinen totesi blogissaan tällä viikolla:
Ajattelin nyt kuitenkin urputtaa siksi, että museot, kokoelmat, kirjastot ja arkistot luulevat erittäin usein, että niillä olisi tekijänoikeus kokoelmiinsa. Kun ei ole.

Esimerkiksi taidemuseot perivät tätä nykyä maksun teosten valokuvaamisesta. Se on OK. Maksu on käsittelykustannus – vahtimestari raahaa tavaroita, valaistaan, aiheutetaan häiriötä. Tekijänoikeuden kanssa sillä ei ole tekemistä. Voi olla että poikkeuksia esiintyy, mutta suuri osa esimerkiksi Ateneumin kokoelmista on tekijänoikeudesta vapaita.


Tammikuun 29. päivä Hesarissa on ollut juttu Suomen tietokonemuseosta Jyväskylässä. Sillä on pysyvät näyttelyt Jyväskylän yliopistolla ja ammattikorkeakoulussa, mutta suurin osa talteen saadusta laitteistosta on entisessä Puolustusvoimien varikkoluolassa. Ylläpitävän yhdistyksen aktiivit tekevät näillä pelastustoimenpiteitä vanhentuneille tallennuksille. Mutta "aktiivien harras toive on, että ihmiset ottaisivat itse tietonsa talteen ennen kuin on myöhäistä."

Tammikuun 7. päivä oli juttua etunimen muuttajista, joita oli viime vuonna 3200. Turun seudun maistraatin toimistosihteeri Paula Peräaho kertoo "Joskus vanhemmat ihmiset sanovat, että hän on aina halunnut olla sen niminen ja viimein sen päättää. Joskus taas omat vanhemmat ovat kuolleet, joten enää äiti tai isä ei pahastu nimenmuutoksesta."

Kjell Westö kirjoitti Yhteishyvän numerossa 1/2010 otsikolla Mikä historiassa kiehtoo? "Historiankäsitykseni oli siis ohut, sekavakin. En kuitenkaan esittänyt yhdellekään opettajalleni sitä huimausta aiheuttavaa kysymystä, jonka eräs tuntemani ala-asteen ope kertoi vasitkään kuulleensa eräältä oppilaaltaan: "Olitko mukana silloin, kun Rooma tuhoutui?""

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti