lauantai 13. kesäkuuta 2009

Minimaalinen paikallishistoriallinen tutkimus

Huomasin vanhasta sanomalehdestä pienen uutisen ja innostuin kovasti. Keski-Suomi raportoi 20.07.1897, että "Runoilija J. H. Erkko oleskelee nykyään Kokemäellä Vitikkalan rustitilalla tehdäkseen kansantapoja koskevia tutkimuksia Länsi-Suomessa "(Historiallinen sanomalehtikirjasto on hiljaisesti lähestynyt vuosisadan vaihdetta digitoinnissaan, upea juttu.)

Vau, kuuluisa runoilija vielä kuuluisammasta suvusta. Yhdessä Kokemäen komeimmista taloista. Ja jossain arkistossa voisi olla piilossa unohtunutta kansatieteellistä aineistoa?

Lainasin Martti Jukolan kirjan Juhana Heikki Erkko. Elämä, runoilijatoiminta ja teokset. Kirjallisuushistoriallinen tutkimus II osa (1890-1906). Kokemäkeä ei mainittu hakemistosa, mutta selaus tuotti tulosta sivulla 40:
”Kun hän kesällä 1897 asui kolme viikkoa Kokemäellä, kertoi Wilho Ahlgren (kirjeessään Eero Erkolle 19/10 1907) hänen suunnitelleen jotakin maaromaania Tolstoin henkeen. Se suunnitelma ei kuitenkaan liene päässyt puheita pitemmälle, sillä minkäänlaisia luonnoksia sellaisesta ei ole Erkon muistioissa eikä muidenkaan paperien joukossa.”
Jos piti paikkakunnan kansakouluopettajalta jälkikäteen asiaa tiedustella, niin ei Erkko mitään merkittävää varmaankaan saanut paperille. Toivottavasti nautti kesästä sen sijaan. Ei ilmeisestikään Vitikkalassa, sillä samaisessa kirjassa sivulla 31:

”Vapauduttuaan näytelmänsä synnytysponnistuksista Erkko lähti hetkiseksi lepäilemään Kokemäelle, jossa hänen entinen seminaaritoverinsa, opettaja Wilho Ahlgren, oli hankkinut hänelle asunnon erään maalarin luona.”

Mutta oli kuitenkin paikkakunnalla. Pienestä(kin) täytyy repiä iloa. Tai ainakin blogipostaus. (Viime lauantaina tapaamani blogini lukija puuskahti "sinä sitä Kokemäkeä jaksat", äänensävyllä joka viittasi siihen, että saisi jo riittää. Lisäpalautetta odotellessa... )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti