perjantai 11. heinäkuuta 2008

Perheen vuosisata

Knorring-työn kirjallisuustutkimukseen osui Kai Häggmanin kirja Perheen vuosisata. Perheen ihanne ja sivistyneistön elämäntapa 1800-luvun Suomessa. (Historiallisia Tutkimuksia 179. 1994). Kirjan nimi kuullostaa varsin yleiseltä eikä takakannestakaan käy ilmi, että tekstissä analysoidaan yhden ainoa perheyhteisön elämää.

Toivottavasti Waseniuksista tai samantapaisista perheistä kiinnostuneet kirjan ovat löytäneet. Esimerkiksi hyödyntämällä SSS:n kirjaston luetteloa, jossa kirjaan on liitetty asiasana Wasenius sekä "naisen asema; naishistoria; mikrohistoria; perheet; historia; perhe-elämä; säätyläiset; perhe; sääty-yhteiskunta; elämäntapa; sivistyneistö; arkielämä; suvut; kauppiaat; Suomi; Helsinki; 1800-luku". Ja klikkailemalla löytäisi taas lisää kirjoja ja lisää kirjoja...

Mainitusta kirjasta huomasin nopeahkossa selauksessa Suku-otsikon alta sukututkijalle mielenkiintoista tekstiä (s. 38):


... sukututkimuksellinen mielenkiinto esi-isiin (lineaarinen sukutunne). Tämänkaltainen mielenkiinnon herääminen konkretisoitui Waseniuksilla ja Collaneilla 1860-90-luvuille, jolloin ensimmäiset sukuselvitykset valmistuivat. Tässäkin tapauksessa suvun käsitettä rajattiin, nyt menneisyyteen suuntautuen ja mieskantaisesti. Etsittiin kantaisää, ”ensimmäistä” Waseniusta tai Collania, ja tämän miespuolisia jälkeläisiä. Suvun tärkein tuntomerkki oli tässä tapauksessa yhteinen sukunimi. Clas Collanin harrastama sukututkimus oli ennen muuta oman perhe- ja suku-yhteyden korostamista ja etsimistä. Collanin sisarukset säilyttivät, lukivat ja siteerasivat vanhempiensa kirjeenvaihtoa ja hakivat näiden elämänvaiheista ja luonteenpiirteistä esimerkkejä ja yhteyksiä omaan aikaansa. Erityisen suosittua oli etsiä lapsista suvulle tunnusomaisia fyysisiä ja henkisiä piirteitä, oikealla Waseniuksella esimerkiksi tuli olla kuoppa leuassa.

Suvulle annettiin mielellään yhdistäviä, positiivisia sukuominaisuuksia. Waseniuksien kohdalla käytettiin usein käsitettä ”Waseniuska lynnet”, jolla viitattiin ihmisen yritteliäisiin, iloisiin ja reippaisiin luonteenpiirteisiin. Käsite ”Collanska blodet” taas viittasi enemmänkin vanhan pappissuvun opillisiin saavutuksiin ja vastaaviin luonteenpiirteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti