torstai 26. syyskuuta 2024

"kartano päätyi poikiensa hoteisiin"

Epämääräiset ilmaisut useimmiten tarkoittavat sitä, ettei ole vaivauduttu ottamaan selvää. Silkasta laiskuudesta tai siksi, ettei detalji ole kirjoittajalle olennainen. Toisinaan epätarkkuus tietenkin johtuu siitä, etteivät säilyneet lähteet kerro asiaa tarkasti ja selvästi. Ja kolmanneksi, kyse voi olla ikävien tosiasioiden peittelystä tai kaunistelusta, kuten 1700-luvun osalta totesin Jokioisten kartanon osalta.

Magnus v. Wrightin näkemys
Jokioisten kartanosta ja
kasvihuoneesta.
Museovirasto
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää eli taannoin tuli tarvetta tietää Jokioisten kartanon omistaja vuonna 1869. Ajattelin, ette Wikipedia olisi ripeä lähde. Jokioisten kartanon ja ruukin sivun mukaan "Näiltä kartanon osti vuonna 1827 Josef Bremer nuorempi, jonka pojat vuonna 1871 muuttivat kartanon osakeyhtiöksi". Josef Bremerin (joka muuten julkisesti muutti nimensä kirjoitusasuun Brehmer (ÅU 16.7.1850)) sivulla omistuksen päättymisestä ei sanota mitään.

Senaatti-kiinteistöjen teettämässä rakennushistoriaselvityksessä (2016, pdf) "myyntineuvottelujen ajauduttua umpikujaan päätyi kartano hänen poikiensa hoteisiin. Kasimir Brehmerin aikana kartano muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1871 (vuodesta 1875 Jokkis Gods Aktiebolaget)."

Kartanot eivät "päädy hoteisiin" ilman asiakirjoja ja päätöksiä. Jälleen kerran piti turvautua sanomalehtiin. Björneborgs Tidning tiedotti 27.9.1861, että vuorimekaanikko ja maisteri Walfrid Brehmer ja ruukinpatruuna Casimir Brehmer olivat ostaneet Jokiosen 53000 tynnyrinalaa isältään Josef Brehmeriltä, mutta kauppasummaa ei kerrottu julkisuuteen. Luulisi kuitenkin löytyvän tavalliseen tapaan lainhuudon liitteenä olevasta kauppakirjasta. 

Vuosikymmen myöhemmin Finlands Allmänna Tidning raportoi 3.2.1872 että Walfrid ja Casimir Brehmer olivat myyneet Jokioisen 1170000 markalla (nyk. 6676000 euroa) ruotsalaiselle osakeyhtiölle.

Casimir Brehmerin muistokirjoituksesta käy ilmi, että hän oli veljesten omistuksen aikana ensisijaisessa vastuussa kartanosta ja myös osakas ruotsalaisessa osakeyhtiössä (Nya Pressen 24.7.1884). 

Ei kommentteja: