maanantai 30. tammikuuta 2023

Liikenneonnettomuus matkalla Porvoosta Helsinkiin

 Inrikes Tidningarissa 17.8.1775 oli lyhyt Helsingistä lähetetty uutinen 

Keisarillinen salaneuvos, todellinen kamariherra ja Pyhän Annan ritarikunnan ritari y.m. kreivi Andrei Petrovitsch Schuwalow oli matkannut heinä-elokuun vaihteessa Tukholmaan käyttäen maantietä. Porvoosta hän oli saanut kyytimiehekseen talollisen pojan Johan Anderssonin. Tämä putosi matkalla (hevosen selästä?) ja loukkaantui pahoin. Uutinen ei kerro sitä oliko kreivillä osuutta asiaan tai oliko hän enää edes paikalla. Varsinainen asia oli kreivin pojalle tai isälleen lahjoittamat 600 kuparitaaleria.

Isänkin nimi mainitaan: Anders Eriksson Porvoon Hevonselän kylästä. Kiitos kylän maininnan on selvää, että kyytimies tai -poika oli Pornaisista eikä Porvoosta. Hiski-haku ei tuota yhtään sopivaa kastetta, mutta rippikirjan 1760-73 selailu tärppää jo toisella aukeamalla. Skräddarsin talossa on vuonna 1775/1776 kuollut isäntä Anders Ericsson. Hautauslistan mukaan Anders kuoli 70-vuotiaana 19.9.1775 eli hyvin pian poikansa onnettomuuden jälkeen. Talouden nimilistan alareunassa on vuonna 1760 syntynyt "poika Johan Andersson." 

Myös vuonna 1783 aloitetussa rippirkirjassa on saman vuosikerran "poika Johan Andersson", vaikka kumpaakaan vanhemmistaan ei ole yläpuolellaan. Uusi isäntä Eric Andersson (s. 1748 k. 1793) on patronyyminsa perusteella veljensä. Mutta puuttuvien historiakirjojen merkintöjen ja harvakseltaan täytettyjen rippikirjojen varasssa perherakenteeseen jää tulkinnanvaraa.

Wikimedia
Hyväntahtoisen kreivin sukunimi soittaa Suomen historian harrastajan päässä tietenkin kelloja. Venäjänkielisessä Wikipediassa on joka sukupolvi selvitetty ja Suomen läpi vuonna 1775 matkanneesta kreivistä on lähes samanaikainen muotokuva. Konekäännöksen mukaan asiat Ruotsissa eivät sujuneet toivotulla taivalla ja kotiin palattuaan salaneuvos ei enää ollut Katariina suuren suosiossa, joten hän lähti muutamaksi vuodeksi Keski-Eurooppaan.

Ei kommentteja: