lauantai 29. lokakuuta 2022

Juhlamatkan raportti Turusta 1827

Blogin eilinen lukijamatka Turku 1827 -digitaalimalliin ei muodostunut yleisömenestykseksi, mutta sain seurakseni kaksi immeistä. Lähes heti lähdettyämme liikkeelle linnan puolelta kävi ilmi, että oppaan kanssa mallissa liikkuminen oli paljon hauskempaa ja rentouttavampaa kuin yksinään seikkaillen. Ei tarvinnut karttaa tiiraillen pondeerata missä on ja klikkailla inforuutuja selvittääkseen mitä näkee. Minulle oli merkityksellisiä myös "julkkisbongaukset" kuten ylläolevassa kuvassa puun ja joen taakse jäävä Gadolinin talo. (Ajatella, jos olisi osoitettu nanoserkkuni Christina Krookin palovakuuttama talo!)

Oitis tajusin ilmeisen pitkäaikaisen ajatuserheeni, jossa nykyisen keskustan puoli Turusta olisi ollut kehittymätön vielä 1700-luvun lopussakin. Vaikka olen Qwenselin museon sijainnista täysin tietoinen! Aivot ovat ihmeellinen elin. Teatteritalostakin olen varmasti lukenut Kapteeni Puffin muistelmista, mutta en ollut ymmärtänyt sitä mallin torin reunalta omatoimisesti hakea.

Torin vastakkaisella kulmalla oli kivitalo, jossa oli kauppapuoti.


Komeasta sokeritehtaasta rannan varrella on edelleen kolme alinta kerrosta olemassa! "Miksei kukaan ole koskaan kertonut?"

Jos malli olisi ollut käytettävissä kirjoittaessani Kustaa IV Aadolfin 1802-matkasta, olisin ymmärtänyt paljon enemmän... 

Suurtorilla entisten ja nykyisten tutkimusaiheideni kannalta kiinnosti rakennus, jossa toimi Suomen talousseura ja viereisen talon nurkan ilmoitustaulu.
Kadun päässä pilkottaa tuomiokirkko, jonka pääovi oli eteläseinällä. Kai minä tämänkin olen joskus kuullut? 

Nykyisen pääportaikon edessä oli katedraalikoulu. Kirkon takaa alkavassa Piispankadussa oli mielenkiintoisinta Akatemian puutarha, nykyisen Sibeliusmuseon paikkeilla.

Neljänkymmenen minuutin aikana emme ehtineet mallin uusimpaan osaan eli Luostarinmäelle. Lopetimme komeisiin näkymiin Vartiovuorelta.

Toivottavasti mallinnuksen tietotekniset ratkaisut ovat kestäviä, sillä tässä on aineksia moneen, kuten esimerkiksi tarinallisempaan opastukseen tai videoihin, joissa kerrottaisiin pelkkien rakennusten lisäksi toiminnasta ja toimijoista kaupungissa.

1 kommentti:

Esmeraldan eetos kirjoitti...

Minä kruisailin kans tällä aikakoneella Luostarinmäen käsityöläismuseossa niin kauan, että näyttöön tuli error 😂👍 ihan paras keksintö!