maanantai 7. marraskuuta 2022

Pesuu-machina vuonna 1849?

Yhdessä alkukesän Christopher O'Reganin jaarituksista puhuttiin pesukoneista, mikä kuullosti varsin erikoiselta 1700-luvun lopulla. Edellisessä jaksossa Dagligt Allehandassa oli ilmoitettu ulkomaille muuttavan irtaimistohuutokaupasta kesäkuussa 1792 ja pitkässä tavaralistassa arvohuonekalujen jälkeen oli mm. "en Engelsk Twätt-machin". O'Regan jatkoi tästä 15.12.1791 julkaistulla ilmoituksella, jossa tukholmalainen huonekaluseppä kertoi parantaneensa Lontoossa keksittyä kannettavaa pesumyllyä, jota selostettiin yksityiskohtaisesti, kuten kuvasta näkyy.

Mutta asioita selventävää kuvaa ei ole. Pesumylly sopisi ainakin englantilaiseen washing mill -patenttiin. Todennäköisesti kyse oli siis pyykin liikuttelusta vedessä veivaamalla jonkinlaista vartta.

Ehkä ensimmäinen suomeksi esitelty pesukone on kuvan kanssa Maamiehen ystävässä 19.5.1849.

Stockholmissa julistaa nikkari C. F. Henriksson keksineensä ja valmistaneensa pesuu machinan jolla ei ainoastaan aikaa ja työtä tule säästymään, vaan vaateita ei kuluteta niinkuin tavallisessa pesossa hieromalla, sillä vesi vaikutta tässä painonsa kautta ja puhdistaa vaatteet käsin koskematta. 12 vuotiset lapset voivat helposti toimittaa koko työn ja neljässä tahi viidessä tunnissa pestään tällä keinoin sama verta vaatteita kuin tavallisessa pesuudda käsin puolena toista päivänä. Erittäin etuista on tämä keino vielä soopan ja puiden suhteen jota, entistä vastaan kuluu aivan vähän. Ulkopuoleisen näön, mainitusta peso machinasta näyttää tässä seuraava kuvaus, ja keinon olevan hyvän ja täyttävän luvattuja etuja, siitä vakuuttaa meitä kymmenkunnan päälleluotettavan miehen ja vaimon alakirjoitetut todistukset. Mainitut persoonaat ovat ostaneet senkaltaisia machinia, pesettäneet niillä vaatteensa ja nähneet niiden olevan kaikin tavoin etuisat.

Tämä ei siis ollut ilmoitus vaan tekstimainos. Pyykkääminen oli raskasta työtä, joten koneilla saattoi olla oikeaa käyttöä isommissa talouksissa. Ainakin Suomessa kannatti ryhtyä pesukonekauppiaaksi?

Uusi pesukone. Inspehtori J. G. Broberg Kärkkälän ruukissa Karjalohjan pitäjässä on saanut etu-oikeuden 5 vuoden kuluessa teettää ja myödä maamme asujille, Amerikassa ensin mietityn, pesukoneen, joka pesee puhtaaksi kahden hengen avulla yhtä paljon vaatteita kuin 5 henkeä samalla ajalla. Vaatteet eivät myöskään kulu sillä pestessä niin paljon kuin tavallisesti muuten ja saippoata ja suopaa menee puolta vähemmin. Neljä tusinaa paitoja saadaan tällä koneella puhtaaksi kolmessa tunnissa. Huuhtomiseen menee vaan 2 eli 3 minuuttia ja karttuamista ei tarvita ollenkaan. Tämä hyödyllinen pesukone ei ota paljon tilaa ja se maksaa noin 18 ruplaa hopeassa. Suuriin herraskartanoihin, niinkuin pappiloihin ja muihin, joissa on paljon ryökkynöitä, mamselia ja lapsia, on tämmöinen pesukone aivan tarpeellinen: saattaapa se olla hyvä varakkaimmille talonpojillekin. Eihän se maksa kahden pii'an palkkaakaan vuodessa ja kestää sitte monta ajastaikaa. (Maamiehen ystävä 10.11.1855)

Ostaisitko? Vertailun vuoksi vielä Kansallisgallerian kokoelmista Johan Knutsonin ajoittamattomat ja koneettomat pyykinpesijät.

Ei kommentteja: