tiistai 9. elokuuta 2022

Kivimuureja 1500-luvulta Helsingissä

Kesällä Twitterin virrassa pysäytti yllä näkyvä botin värittämä Signe Branderin otos "Viikki, Viikinmäki (n. 1913, Kaupunginmuseo, #helsinki)". Helsingin kaupunginmuseon tiedoissa oli lisäksi sanat "Kuninkaankartanonsaari. Kuninkaankartanon perustuksia.", jotka herättivät mielenkiintoni. Olen muutamaan kertaan ollut opastetulla Vanhankaupungin kierroksella, mutta tällaisesta rakenteesta en muista kuulleeni.

Kiitos Branderin useiden otosten ja taustalla näkyvän erikoisen tiilikoristelun, esitetty rakenne oli paikannettavissa vuoden 1930 paikkeilla otettuun ilmakuvaan (HKM, CC BY 4.0). Kuvan eteläisempi silta lienee sama kuin nykyinen padon päällä kulkeva.


Hutkimuspäivänä Museovirasto Kyppi ei pelittänyt, mutta onneksi on Kansalliskirjaston digitoinnit. Uusi Suometar 17.5.1913:

Vanhassakaupungissa, Vantaanjoen suussa sijaitsevalla saarella kaivettaessa maata kaupungin sikäläisten vesijohtorakennusten laajentamiseksi, löydettiin maan pinnan alta vanhan rakennuksen seinämuurin jätteitä. Tästä löydöstä ilmoitettiin Muinaistieteellisen toimikunnan intendentille, maist. Juhani Rinteelle, joka sen jälkeen on kaivaustöita johtanut. 
 
Ote Signe Branderin kuvasta, HKM, CC BY 4.0
 
Kaikkiaan on toistaiseksi kaivettu esiin rakennuksen pohjaa noin 14 metrin pituudelta ja 8—9 metrin leveydeltä ja on siinä todettu osia kolmesta huoneesta, jotka ovat sijainneet entisen rakennuksen kellarikerroksessa. Rakennuksen ylempi osa on ollut puusta ja on sen tulipalo hävittänyt, päättäen paksusta hiilikerroksesta, joka on tavattu ympäristöltä. Paljastunut muuri ei ole pelkkää kyimää kivijalkaa, vaan huolellisesti muurattua lämpimänä pidettyjen huoneitten seinää. Tätä otaksumaa tukee myös parin tulisijan jätteitten löytäminen. 
 
Signe Brander, HKM, CC BY 4.0
 
Tähanastisten kaivausten perusteella — niitä tulee nimittäin vielä jatkettavaksi — pitää maist. Rinne varmana, että rakennus, jonka jätteet nyt ovat löytyneet, on kuulunut Kustaa Vaasan aikoinaan rakennuttamaan kuninkaankartanoon. Vielä ei voi päättää, kuuluuko löydetty osa päärakennukseen vai johonkin niistä monista sivurakennuksista, joita kuninkaankartanossa mainitaan olleen. Pikemmin näyttää siltä kuin päärakennus olisi ollut hallitsevammalla paikalla, jollakin korkeammalla kohdalla, olletikin kun tarkoitus oli varustaa kartano linnoituksella, vaikkei siitä mitään tullut, sikäli kuin tiedetään.

Signe Brander, HKM, CC BY 4.0

Helsingin Sanomat samana päivänä: "Mikäli maist. Rinne tutkiessaan raunioita on voinut havaita, eivät ne ole kuninkaankartanon päärakennuksen kivijalkajätteitä. Luultavasti on nyt löydetty n. s. panimohuoneen kivijalka. Tulisijan laatu tukee tätä otaksumaa."

Ei kommentteja: