perjantai 1. heinäkuuta 2022

Yleisen näyttelyn avajaiset 1.7.1876

Avajaisissa esiintynyt laulajatar
Museovirasto CC BY 4.0

Klo 12 lauvantaina avattiin ovet jolloin juhlallisesti puettu yleisö alkoi virrata huoneesen. Nuoret, juhlapukuihin puetut naiset ja soitto ja laulu-kunnat täyttivät pää-osaston kalteria.

Klo 1 1/4 j. p. p. astui näyttelyyn kunnian presidentti, Kenraalikuvernöri Adlerberg, seurattuna virkakunnilta juhla-marssin sävelien kaikuessa huoneesen. 

Kun nämät olivat sijoittuneet, lauloi laulukunta ja laulun loputtua astui johtokunnan esimies kamariherra K. A. von Born esiin ja kertoi ruotsinkielisessä puheessansa niitä onnen vaiheita, jotka olivat aatetta yleisestä näyttelystä kohdanneet ja miten se nyt oli kaikkien iloksi toteutunut.(Satakunta 8.7.1876)

Suomen Kuvalehti 88/1876
Museovirasto, CC BY 4.0

Hänen ylh. Kenraalikuvernööri julisti sitte parilla ranskan kielellä lausutulla sanalla Suomen ensimmäisen yleisen näyttelyn avatuksi.

Puheen vaiettua alkoi jälleen laulu - taas ruotsinkielellä, ja ulkona paukahteli tykin laukaus toisensa perään; ensimmäisen paukahtaessa nostettiin monilukuiset liput näyttelyhuoneen katolle liehumaan. - Lopuksi laulettiin "Vårt land" - tämäkin ruotsiksi - jota laulettaessa tykit paukkuivat.

Tähän päättyi itse juhlallisuus ja seura hajaantui näyttelyrakennuksen moniin osiin katselemaan mitä esille oli asetettu. - Eipä lie lukuisa se joukko, joka ei katkeralla mielellä kuullut ensimmäisen Suomalaisen yleisen näyttelyn avaamisessa sekä puhuttavan että laulettavan paljasta ruotsia, eikä ainoatakaan suomalaista sanaa. Yksin Dagbladetkin hämmästyy kuinka pitkälle se on saanut ruotsikiihkoiset asianomaiset johtajat. - Senkin mielestä tämä oli vika, jota olisi pitänyt välttää. - Mutta kärsi vielä, sitkeä Suomen kansa, että kieltäsi poljetaan. Päivä on koittava, ja se koittaa hyvinkin pian, jolloin sille annetaan se paikka, joka sillä oikeastaan on oleva! (Keski-Suomi 8.7.1876)

Suurennos SK:n kuvakollaasista

Ei kommentteja: