tiistai 19. huhtikuuta 2022

Suomi tanskalaisissa 1700-luvun sanomalehdissä

Pääsiäisenä tavasin Norjan lehdistöhistoria (tietenkin norjaksi) ja tuli mieleen, etten ole väikkärin puitteissa kurkistanut tanskalaisiin sanomalehtidigitointeihin. Ja mikäs sen hauskempi otos, kuin tekstihaku Finland. (Joka paljasti allaolevien esimerkkien lisäksi, että Köpiksen lehdet 1700-luvulla olivat hyvin samankaltaisia kuin Tukholmassa. En yllättynyt.)

Kun jätetään Juutinrauman laivalistat ja sotavuodet väliin, Suomen näkyvyys Kööpenhaminassa oli suhteellisen vähäinen. Mutta jännittävällä tavalla erilainen kuin Tukholman lehdissä.

Kiøbenhavnske Danske Post-Tidender kertoi 22.6.1750, että tuleva kuningas suunnitteli matkaa Suomeen, mutta vaimon raskauden takia ei halunnut lähteä liikenteeseen.


Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger kertoo 19.7.1762 erillisenä uutisena Suomesta puulastissa tulleen aluksen, vaikka todetaan tämän olevan tavanomaista. Mielenkiintoisempi onkin alapuolella oleva uutinen 115 miehestä ja naisesta, joita laivattiin Amsterdamista tehdastyöhön Tukholmaan.

Tutkimukseni kannalta mielenkiintoisin oli sanomalehden Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger pikku-uutinen 14.10.1763. Ei siksi, että lapsenmurhassa Karjaalla olisi mitään erityistä tapahtumana, vaan siksi, että tietääkseni sitä ei raportoitu ruotsalaisissa lehdissä. Joten miten juttu päätyi tanskalaiseen lehteen?

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger raportoi 7.6.1765 suomalaisen tai Suomesta tulleen laivurin kuoleman.

Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger mainitsee 27.7.1768 Köpikseen Suomesta tulleita aluksia ja sinne lähteviä. Vastaavia osumia oli enemmänkin ja rannikkokaupunkien nimillä löytyisi varmaan lisää. Pitää tosiaan muistaa, ettei Juutinrauman tilit anna kokonaiskuvaa laivaliikenteestä. (Toiseksi esimerkiksi De til Forsendelse med Posten allene privilegerede Kiøbenhavnske Tidender mainitsi 12.7.1784, että "Den 10de hujus indkom 8 Skuder fra Finland med Temmer, Lagter, Brader og Trakar.")

Sanomalehden Kiøbenhavns Kongelig alene priviligerede Adresse-Contoirs Efterretninger ilmoitusosassa 2.10.1770 mainostetaan suomalaisen/Suomesta tulleen laivamyyntiä. Digitoinnin laatu ei päätä huimaa ja sen "ansiosta" kaikki läpikäymäni Helsingfors-osumat osoittautuivat muiksi Helsing-alkuisiksi paikoiksi.

Ei kommentteja: