tiistai 3. marraskuuta 2020

Fiktiota ja faktaa 1400-luvun esiäidistäni

Project Gutenbergin kirjoista avasin Jalmari Finnen historiallisen romaanin Rakkaudentarina, joka ei kuulu humoristiseen tuotantoonsa. Silmäilessäni yrittäen saada kiinni ajasta ja henkilöistä nimi Fincke kutitteli muistia ja tarkistin kirjani Brita Maria Sohlbergin esivanhemmat. Olettaen, etten vuonna 2007 tehnyt mokaa, on Finnen päähenkilö Katariina Niilontytär (Tavast) esiäitini. (Kyseisen puolessa vuodessa aatelismatrikkelista yms. kirjallisuudesta väsätyn esipolvitutkimuksen tarkistaminen tai oikeastaan uudelleen tekeminen veisi nykyisellä ymmärrykselläni varmaan pari vuosikymmentä.)

Kuvassa ei ole Niilo Tavast
vaan Maunu Eerikinpojan maanlain
käsikirjoituksen kuvitus vuoden 1430
paikkeilta. UUB
Faktoja on vähän ja Finnellä mielikuvitusta:

Nicolaus Olavinpoika Tavast oli synkkä ja harvapuheinen herra, jonka edessä kaikki vapisivat. Mitä hän määräsi, se oli täytettävä, mitä hän käski, sitä oli toteltava.

Hän oli ollut Hämeenlinnan voutina ja oli pelkoa ja vavistusta levittänyt kaikkialle kautta koko Hämeen, missä hän vain huovijoukkoineen liikkui veroja ottamassa.

Yhtä tyly kuin hän oli kansalle, yhtä tyly hän oli omaisilleenkin, lempeälle vaimolleen ja lapsilleen.

Kun vanha Gödeke Fincke pyysi hänen vanhinta tytärtään aviokseen, niin suostui Nicolaus siihen kysymättä, tiedustelematta, kenelle tytär oli sydämensä antanut.

Ensi kerran uskalsi lempeä Inkeri Yrjänäntytär nuhdella miestään ja pyytää, ettei tämä antaisi tytärtään vanhalle miehelle, mutta tyly oli se vastaus, jonka hän sai.

Ja niin vietettiin häät.

Esimerkki kirjallisuudesta, jota en vuonna 2007 osannut hakea, on nyt verkossakin saatavilla oleva Georg Haggrénin artikkeli Kartanoläänien ketju keskiaikaisessa "Pohjois-Suomessa" (SKAS 3/2004, pdf). Ainakin nyt koen mielenkiintoiseksi siinä mainitun Viljaisten kartanon jakosopimuksen, jossa (edellä mainitun hutkimuksen mukaan esivanhempieni) Elin Filpusdotterin ja Herman Flemingin osuus oli "kartanon kivikellarit ja niiden päällä olleet rakennukset sekä suuri tuparakennus ja uusi luhtiaitta."

Taisivat olla nuo kivikellarit, joihin Finnen tarinassa Fincke vangitsi... 

Ei kommentteja: