keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Uutta (eli vanhaa) Heldassa

Vuoden alussa ihmettelin ja esittelin Helsingin yliopiston julkaisuarkiston sisältöä postauksissa Rahan ja Suomen pankin historiasta sekä Työväenliikkeen kirjastosta digitoitua. Kevään lopulla ja kesän alussa Helsingin yliopiston kirjasto toi kiitettävän innokkaasti tietoon, että julkaisuarkistoon oli lisätty osio Helda Open Books. Tai, oikeastaan se oli lisätty jo edellisenä sykysynä, mutta silloinen tiedotus meni minulta ohi. 

Nyt tehosi esimerkiksi Heikki Ojan blogiteksti, josta selvisi, että kyseiseen julkaisuarkiston osaan on viety hänen vanhaa kirjatuotantoaan. Lähimpänä Suomen historiaa on katenteritietoa sisältävä Aikakirja 2013.

Toisessa blogitekstissä Eva Isaksson kertoi lisää työstä, jonka vanhojen kirjojen esittäminen vaatii. Esimerkkinä on oma kirjansa Nainen ja maailmankaikkeus, joka on nyt myös saatavilla. (Tekstihaulla oli nopeasti selvitettävissä, ettei kirjassa mainita suomalaista astronomian naispioneeriä, joka tulee aikanaan blogiin esille.)

Kolmas promo tuli eteeni Twitterissä ja mainosti Heikki Pihlajamäen teosta Johdatus varhaismoderniin oikeushistoriaan. Tietokannassa olevan esittelytekstin mukaan "Painopiste on yleiseurooppalaisen yhtenäisoikeuden eli ius communen kehityksessä, jota vasten myös ruotsalais- suomalaista oikeushistoriaa peilataan. Teos on laadittu pääsykoekirjaksi Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan valintakokeeseen, mutta se soveltuu myös oppikirjaksi."

Tuoreiden ja näiden vanhojen julkaisun sekamelskasta muiden esimerkkien etsintä onkin sitten huomattavasti työläämpää. Asiasanojen perusteella löysin joitakin historiaan liittyviä, joista osa on ollut aiemminkin verkossa.
Tuoreista julkaisuista tähän poimintaan osui Affektit ja tunteet kulttuurien tutkimuksessa, jossa kiinnosti Åsa Ljungströmin artikkeli Elämää lyhyissä virkkeissä. Perheenäidin murheet ja tunteet kirjoitettuna päiväkirjaan vuosina 1890-1914.

Käytettävyyden ja löydettävyyden puolesta toivon, että nämä löytyvät Finnan kautta, sillä ei niitä täältä kukaan tule hakemaan. Hakemattomista julkaisuista puheenollen kieppaamalla hakemistohierarkkian ylemmällä tasolla pääsee sarjoihin, joista jossain vaiheessa löysin itseäni kiinnostaneet

Ei kommentteja: