lauantai 18. huhtikuuta 2020

Täydennysosia ja poimintoja


1) Haravoidessani 1900-luvun alun Suomen Kuvalehtiä blogimateriaalin toivossa vastaan tuli yllättäen sukuhistoriaa. Numerossa 32/1921 julkaistu yhden aukeaman ja neljän kuvan jutun on on koonnut "Toht. J. A. Huhti" otsikolla "Herraskartanoittemme vanhoja kalleuksia. Euralaisia yksityiskokoelmia". Kokoelmien omistajia ei mainita eikä useimpien esineiden alkuperääkään. Poikkeuksena kuitenkin aikoinaan Kokemäellä Vitikkalan suvulle kuulunut iso hopea vati. Ja ylläolevan kuvaleikkeen "Pöydällä on tinaterini, joka seisoo jalustalla ja lienee ainoalaatuinen maassamme. Se on kuulunut rovasti Gottlebenille noin seitsemän ihmispolvea sitten (Kokemäeltä)."

Aiemminhan Gottleben-irtaimistoksi on laskettu Satakunnan museossa olevat taulut, Kansallismuseon ja Emil Cedercreutzin kokoelmissa olevat tuolit ja Kansallismuseossa oleva lipas. Joten ihan mukava lisäys, vaikka attrbuution osuminen oikeaan sukupolveen onkin epävarmaa. Jos joku sattuu tunnistamaan tinaterriinin (tai ympäristönsä) ja tietää sen myöhemmästä kohtalosta, olisin todella kiitollinen lisätiedoista.

2) Twitter-koosteessa vilahti viimeisinä historian yleisötilaisuuksina ennen koronakautta Retket Agricolan maailmaan. Kuten luvattiin, koko lentosarja on nyt tallenteina verkossa.

3) Videoita ovat suomalaiset museot tuupanneet YouTubeen hämmentävää vauhtia. Kuukausi sitten soittolistallani Historiaa Suomesta ja suomeksi oli 420 videota. Tällä viikolla meni 500 rikki. Tuoreimmat videot ovat listan lopussa.

4) Tilastojen ystävänä oli kiva huomata viime vuoden lopulla Miikka Vuorelan saapuneen Twitteriin, jossa hän julkaisi ketjut

Ei kommentteja: