maanantai 13. huhtikuuta 2020

Kolerakesästä 1853

Muistitiedon löytäminen sanomalehdistä on (ainakin minulle edelleen) sattumankauppaa. Kuukausi sitten yritin yrittämällä löytää jotain 1850-luvun kolerasta ja epäonnnistuin. Sitten viime viikon lopulla somessa käytettiin sanaa joukkohauta järjestelmästä, joka minusta oli linjahauta. Virkistin muistiani hautausalan sanastosta (pdf)
"Rivihauta, laverihauta, graavihauta, linjahauta, räätyhauta
1800-luvun alussa yleistynyt hautaustapa, jossa vainajat haudattiin vierekkäin yhtenäiseen hautalinjaan usein ilman muistomerkkiä. Suositeltavin käsite on rivihauta."
Helsinkiä 1860-luvulla
Carl Adolf Hårdh
Helsingin kaupunginmuseo
ja synonyymirimpssu herätti hingun kokeilla sanomalehtihakua. Ja näin pääsin kiinni Uusimaassa 28.8.1903 julkaistuun tekstiin Puolen vuosisadan muisto.
Vuosi 1853 oli nuoressa pääkaupungissamme kauhun vuosi. Syyskesänä saapui sinne kamala, tunkeileva vieras kolera, joka alkoi tekemään niittoaan kaiken säätyisten ihmisten kesken. Kesä oli tavallista kuumempi ja tuhkakuivien kesä- ja heinäkuun päivinä tuskin pisaraa tuli maahan. Vasta elokuussa ilma raitistui ja vihollinen poistui vähitellen, kunnes syyskuussa ihmisten kauhu jo pääsi asettumaan. Tunnelman, joka tänä aikana syntyi ihmisten mieliin, kuvaa ajankirjottaja seuraavasti: "Kirkonkellot soivat miltei lakkaamatta klo 10:stä aamulla iltamyöhäseen. Lääkärit kiitävät kaikkialla, papit vaeltavat kapoissa ja kauluksissa, sairaita kuletetaan roskilla, ruumiskirstuja kannetaan. Kuusenoksatie ristiää kuusenoksatien, ruumissaatto ruumissaaton; tuolla ruumisvaunu, täällä toinen, tuolla kolmas — tuolla yksinkertaiset työrattaat, jossa kuski istuu hajareisin pienen ruumisarkku-kasan päällä. Täällä viedään mies ja vaimo hautaan, täällä isä ja lapsi, täällä sisar ja veli. —
Hautausmaalla, siellä on elämää. Hautoja kaivetaan pitkillä, pitkillä aloilla, toisen hautauksentoimittajan sanat sekottavat toisen sanoja, sinne virtaa iltasin kansaa ja se kauhulla katselee kuinka "linjahauta" yhä kasvaa.
Tämmöinen oli koleerakesä vuonna 1853.
P.S. kertauksena lukuvinkiksi Sofia Paasikiven gradu “Waikioita waiwoja watasta” - Kolera ja siitä käyty keskustelu 1800-luvun Turussa.

Ei kommentteja: