sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Viikon piispat: Johannes ja Johannes

Piispa Henrik Hartmanninpojan ruumiin Turkuun vuonna 1367 tuonut Johannes Petri oli ehtinyt olemaan kolmessa eri tuomiokapitulissa kaniikkina. Mahdollisesti samaankin aikaan ja oli pystynyt ilmeisesti tuloillaan rahoittamaan opintonsa Pariisissa, jossa hän suoritti vuonna 1357 lisensiaattitutkinnon. Vietettyään muutaman vuoden virassaan Turun tuomiokapitulissa hän palasi Pariisin, jossa oli opettajana syksyllä 1363 ja vuonna 1366 yliopiston rehtorina.

Rooma, kun paavi oli Avignonissa
Wikimedia
Tuomiorovastin aseman saanut Johannes oli helppo valita uudeksi piipaksi ja jo marraskuussa 1367 Johannes sai nimityksen Roomassa, jonne paavi oli juuri siirtynyt Avignonista.

Johannes kuoli ennen elokuun loppua 1370 ja haudattiin Juustenin tiedon mukaan "tuomiokirkkoon kuparisen hautalaatan alle".

Tai luulisi Johanneksen kuolleen jo kauan ennen elokuun loppua, sillä seuraajakseen valittu Turussa syntynyt Johannes Westfal oli elokuussa jo Aviognonissa hakemassa vahvistusta nimitykselleen.

Aiemmassa osassa lainatussa Lauri Soinin romaanissa Johannes riensi edistääkseen uraansa vanhoilla päivillään opiskelemaan Eurooppaan, mutta tästä eivät lähteet kerro ja mahdollisesti hän oli viimeinen piispa, jolla ei ollut yliopistokoulutusta.

Juusten mainitsee Johanneksen aikana Bo Joninpojan rakennuttaneen Raaseporin linnan. Paljon muutakin ehti tapahtua, kuten venäläisten hävitysretki Oulujoelle vuonna 1377.

Iäkkäänä piispaksi valittu Johannes on kuollut ennen kevättä 1385.

Lähteet:
Paavali Juusten: Suomen piispainkronikka. Suomennos ja selitykset Simo Heininen. SKST 476. 1988
Ari-Pekka Palola: Johannes Petri. Kansallisbiografia
Ari-Pekka Palola: Johannes Westfal. Kansallisbiografia
Wikipedia:  Johannes PietarinpoikaJohannes Westfal
Lauri Soini: Pyhä hymy. Historiallinen kertomus Hemming-piispan päiviltä

Ei kommentteja: