keskiviikko 21. elokuuta 2019

Nimiapuri ja isän isoisän museoharrastus

Eilen Kansalliskirjaston digitointeja käyttäessäni huomasin hakuliittymässä kutsuvan linkin Kokeile uutta Nimiapuria! Testasin (tietenkin) omalla sukunimelläni.
Mistään maagisesta laitteesta ei näytä olevan kyse. Uudesta Suomettaresta 1869-1907 oli löytynyt vain J. Kyläkoski, joka enemmän kuin todennäköisesti on mummoni isä Jalmari Kyläkoski. Ainakin häntä näyttivät käsittelevän kaikki hakutulokset, joita apuri tuotti käytännössä helposti muutenkin kirjoitettavalla haulla "J Kyläkoski"~3.

En muista olenko jaksanut 1920-luvun Kyläkoski-osumat lehtien avautuessa käydä läpi. Olisi tietenkin pitänyt, mutta nyt ainakin palasi mieleen Jalmarin aktiivisuus ja rooli maatalousmuseon perustamisessa.
Väheksymättä kenenkään toimintaa museon hyväksi on kuitenkin innokkaimpana ja paljon toimineena mainittava maanviljelijä Antti Paturi, joka eniten on esineitä museoon koonnut, samoin maanviljelijä Jalmari Kyläkoski, jolta myös on riittänyt aikaa ja harrastusta museon hyväksi. Kiitos kumpaisellekin uhrautuvasta työstä, samoin kaikille, jotka tavalla tai toisella ovat museoasiaa eteenpäin auttaneet. (Satakunnan kansa 23.10.1927)
Enkä tiennyt/muistanut, ettei museo toiminut alusta asti vanhassa viljamakasiinissa! (Kuntalainen 27.10.1927)

Ei kommentteja: