maanantai 15. heinäkuuta 2019

Pysähdys Siipyyssä

Kaksi viikkoa sitten aloittamani autoreissun alkuperäiseen suunnitelmaan ei kuulunut pysäystä Siipyyssä, mutta sitä suositteli Närpiön fiksu opas, jonka arvostelukyky kyseenalaistui näin jälkikäteen. Kiilin kotiseutumuseossa palvelu nimittäin alitti reissun siihen astisen pohjan eli Kristiinankaupungin merimuseon. Kahvilan kassa otti vitoseni, mutta kun kysyin montako rakennusta oli kierrettävänä hän totesi vain "ovien olevan auki". Jos olisi ollut kiireisempi, huomaamatta olisi jäänyt pihapiirin ulkopuolella olevat rakennukset ja on hyvin mahdollista, että jotain jäi näkemättä minultakin.
Nähtävänä ollut ei ollut kovin kummoista. Esimerkiksi yllä näkyvässä "1700-luvun talossa"
oli aseteltu rinnan tikkausteline, susi(?)turkki, tuoli ja "vanha tupakkalaatikko Siipyyn Lillbäckistä". Lautainen laatikko ei minusta näyttänyt erityisen vanhalta ja seinällä ollut kyltti 1700-luvun kaupungeista, joissa viljeltiin tupakkaa, tuntui maalaisoloissa epärelevantilta.
Useimmissa esineissä ei ollut mitään tietoja. Nurkkaan sijoitetuista minikangaspuista olisin oikeasti halunnut tietää lisää.
Kiilin päärakennus oli vuodelta 1801 ja tuvan muuten uudelleen maalattuihin seiniin oli jätetty näkyviin alue alkuperäistä koristelua.
Väriä ei ole sisustuksessa pelätty.
Alueen helmi oli Centralia eli Kiilin telemuseo. Siellä oli sekä seinämalleja että kenttäpuhelimia ja myös puhelinkeskus.
Mutta myös 1930-luvulle tentatiivisesti ajoitettu sähköllä toimiva permanenttikone! Tylsässäkin paikassa kannattaa pitää silmät auki.

Ei kommentteja: