sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Hesperian puistossa 1859-1873

Päärakennuksen tuhouduttua tulipalossa Töölöön jäi karuselli, jota mainostettiin vielä syyskuussa 1858. Seuraavana kesänä tarjoilua oli karusellin vieressä olevassa puutarhapaviljongissa. Vuonna 1861 valmistui tanssipaviljonki puiston eteläosaan, lähelle Hakasalmen huvilaa.

Ote kartasta 1866 näyttää Hesperian tontin 61 huomattavasti suuremman Hakasalmen huvilan tontin pohjoispuolella.
Vuonna 1862 käyttöönotettu Hämeenlinna-Helsinki -rata tuhosi merellisen näkymän Töölönlahden rannalta. Rakennustyön aikana oli myös täytetty osa Kluuvinlahdesta. Saatoi tietenkin olla, että uutuutena juna maisemassa oli näkemisenkin arvoinen.
Kaupunginarkiston tarjoama tuhruinen digitointi vuonna 1861 piirretystä kartasta/suunnitelmasta.
HKA. Helsingin maistraatti. Kartat ja piirrustukset. Alue 61 B, Hesperia, Mannerheimintie
Kaupunki omisti puiston ja maistraatissa alettiin kesällä 1862 miettiä mitä alueelle pitäisi tehdä. Syksyllä kuulutettiin arkkitehtuurikilpailusta, hyvin todennäköisesti Suomen ensimmäisestä. Oli suunniteltava kaksikerroksinen päärakennus, johon sopi ravintolasali, tanssisalonki ja kabinetti. Sekä ulkorakennuksia mukaan lukien keilarata ja puutarhapaviljonki.

Vaikka päärakennusta ei ollut (?) esitteli vuonna 1866 julkaistu
Helsingfors: historiska, topografiska och statistiska notiser om Finlands nuvarande hufvudstad : handbok jemte plankarta för besökande Hesperian täysin palveluin
Arkkitehtuurikilpailun voittajan julkistaminen venyi vuoteen 1866, jolloin todettiin, että puiston alue (nyt tontti 61b) oli merkittävästi laajentunut kun läntistä viertotietä oli siirretty länteen. Jahkailu jatkui tämän takia vuoteen 1871, jolloin keksittiin kustannustehokkaaksi siirtää puistoon Rautatientorilta purettu rakennus. Tämän pystytys tiilistä muuratun pohjakerroksen päälle oli vihdoin käynnissä alkuvuodesta 1873. Aikalaisarvio oli tyrmäävä: näytti kamalalta ja oli täysin epäkäytännöllinen.

Lördagsqvällen 30/1889
Kun puutarhakin oli väliaikana tuhoutunut, ei ollut ihme, ettei kaupunki maaliskuussa 1873 saanut innostunutta vastausta vuokrailmoitukseensa. Piti ilmoittaa kolme kertaa ennenkuin löytyi uusi yrittäjä: Pehr Gustaf Nymark.

Lähteet:

Ei kommentteja: