sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Hesperian puistossa 1848-1858

Syyskuussa 1847 palaneen Töölön majatalon tilalle Petter Sjögren rakensi ripeästi  uuden, josta on olemassa yllä näkyvä mainoksessa käytetty kuva. Rakennuksessa oli kaksi salonkia, ravintola ja keittiö.

Kesällä 1848 tiloihin veti 14-vuotias Alina Frasa huntutanssillaan. Juhannuksena esitettiin akrobatiaa, nuorallatanssia ja kärmeiden lumoamista. Elokuussa Töölössä nähtiin "taikatemppeli", johon kuului vatsastapuhumista. Välittämättä veljensä kuolemasta vuotta aiemmin Charles Magito piti puutarhassa syyskuussa ilotulituksen.

Seuraavana kesänä suosituimpiin tapahtumiin tuli satoja ja jopa pari tuhatta katsojaa. Kesälle 1850 Sjögren pystytti pienen ulkoilmateatterin, jossa näytettiin nukketeatteria kerrallaan noin 250 katsojalle. Seuraavana kesänä paikkaa pidettiin jo Helsingin "Tivolina" ja teatterin lisäksi hupina oli keilarata ja keinut. Varsinainen karuselli saatiin kesällä 1852, kuten alla olevasta ilmoituksesta näkyy. Se pyöri ihmisvoimalla ja myöhemmin hevosvoimalla. Musiikin soitti pieni yhtye.

Vuonna 1853 Helsingissä oli koleraepidemia eikä väentungokseen kaivattu. Seuraavina vuosina monet kaupunkilaiset lähtivät pakoon sotaa. Sotavuosiin ajoittuu "Töölön päivälliset" 30.11.1855, joissa ravintolan yksityistilaisuudessa ylioppilaat puhuivat poliittisesti varomattomasti.

Sodan jälkeen ohjelmaa järjestettiin taas, mutta ei kovin innokkaasti tai innovatiivisesti.

Petter Sjögrenin kausi Töölössä päättyi tulipaloon 30.8.1858. Kymmenen vuotta seissyt päärakennus paloi poroksi.

Lähteet:

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tänä vuonna 2022 on avattuTaikatemppeli Temppelikatu 6B. Tässä pienessä teatterissa esitetään taikatemppuja.
Teatterin perustajille oli suuri yllätys kun kävi selväksi että jo 1848 oli Töölönlahden rannalla ollut Taikatemppeli.
Mistä löyst tiedot tästä?

Terv P

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Jostain blogitekstin lopussa listatusta lähteestä. Kirjoitussarjan tekemisestä on niin pitkä aika, etten lähde arvailemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vastauksesta.
Käytössäni on Sven Hirnin Kaiken kansan huvit. Pitää lukea tarkemmin.

Terveisin P