tiistai 2. huhtikuuta 2019

Pappien moninaiset muistikirjat

Yhtenä päälöydöksenä Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmiin kohdistamastani haravoinnista voi pitää sitä, että 1700-luvun papeilla oli muistikirjoja. Monenlaisia muistikirjoja, joten tuskin kaikilla kaikenlaisia. (Erojahan on seurakuntienkin kirjojen pidossa.)

Muistiin kirjoitettiin pidettyjä saarnoja, niihin mahdollisesti sopivia faktoja tai ihan mitä tahansa ja sen jälkeen viranhoitoon liittyvää.

Näitä tiukemmin viranhoitoon tai pikemminkin siitä korvauksen saamiseen liittyy Ilmajoella, Kauhajoella, Kurikassa, Jalasjärvellä ja Alavuudella käytetty vihkonen (C IV 9 Anteckningar om kyrkliga afgifter i församlingar i Österbotten under 1700-talet), jonka alkuun on listattu papeille kuuluvat maksut ja loppusivuilla on taulukkoina kerätyt maksut.
Tilat ovat saaneet oman aukeamansa, tilattomilta kerättiin vähemmän ja heidät merkittiin kevyemmin.

Vaikeampiselkoisempi oli D IV 49, jossa oli kyllä otsikko Annotations Cladd öfwer the Creatur, som för Inbyggarne uti Tervola Capell församling stört... (1759-65). Jotain eläinluovutuksia? Esimerkkiaukeamissa selvää ainakin isäntien puumerkit, joiden alueen tutkijoita luulisi kiinnostavan.


Ei kommentteja: