tiistai 23. huhtikuuta 2019

Kuolemasta hautajaisiin 1824

Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmien luetteloijan mielestä Ester Ulrika Roosin (os. Lundén) 5 päiväkirjaa vuosilta 1823-50 (Coll 536.1) olivat lähinnä säähavaintoja Kalajoelta. Avattuani ensimmäisen niteen arvio näytti oikealta, mutta selasin eteenpäin ja pysähdyin kun huomasin 15.2.1824 useamman (pienen) sivun tekstin. Rouva Roos oli kirjoittanut miehensä Lars Roosin (capit. vid f.d. Kongl. Österb. regen. och P:joki comp) kuolemasta.
Unettoman yön jälkeen hän ilmoittaa miehensä kuolemasta nimismiehelle. Lukuisia vieraita, arvatenkin surunvalittelukäynneillä.
Ruumisarkku tilattiin "kaupungista". Illalla aloitettiin poltto - vai uunin lämmitys leivontaan?

Leivonnasta lienee tosiaan kyse, sillä seuraavien päivien merkinnöissä ei puhuta säästä vaan luetellaan leivonnaisia ja niihin kulunutta voita, jauhoa, sokeria, kananmunia ja manteleita. Illalla 19.2. tuodaan tilattu ruumisarkku. Rouva ripusti ikkunaan lakanat ja peitti jotain muutakin, josta en saa selvää. Seuraavana päivänä hän ystävättärensä kanssa asetteli ruumisarkkuun hyväntuoksuisia kasveja ja vuorasi arkun reunat. Illalla vainaja siirrettiin pikku kamarista toiselle puolelle pihaa. 


Ystävä tuli 21.2. auttamaan pöydän kattauksessa ja valmistelemaan seuraavana päivänä tarjottavaa ateriaa mahdollisimman pitkälle. Sitä, milloin hautajaisista oli sovittu pastori Gyllenbergin kanssa, rouva Roos ei mainitse. Puoli 12 kokoontuivat hautajaisvieraat puustellille ja seremonia tapahtui kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen. Seuraavanakaan päivänä leski ei jäänyt yksin vaan luonaan kävi joukko tuttavia.

Mustaa vaatetusta rouva Roos alkoi ommella 26.2. ja 1.3. käydä läpi miehensä papereita.

(Päiväkirjat ovat Sari Alajoen väitöskirjatutkimuksen kohteena.)

Ei kommentteja: