keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Tilan osan vuokraaja on torppari?

Täysin erillään Avellan-suvun papereista on Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmissa
Ekonomiska Anteckningar för hela Willilä, Halfva Källfjerds och Halfva Linaharja Rusthållen med Underlydande AugmentsHemman samt Tomten och Åkrarne i Björneborg. 
"Köpt å auktion i Lill Raumo by å Liinaharja Rusthåll 15.6.1864. Karl A. Waldinen" Eo V 5
mutta tilojen nimistä tuli oitis Avellanit mieleen. Enkä erehtynyt.

Kaarlo A Waldinen-Hardikainen oli käyttänyt tyhjäksi jääneen sivun runoon vuonna 1864 ja Adalbert Valdinen oli kirjoittanut suomennoksen Eräs tapaus merellä. Näiden ja muutamien muiden sekalaisen ja osin erikoisen merkinnän oheen oli onneksi jäänyt alkuperäinen vuosien 1804, 1805 ja 1806 muistikirja, jossa otsikon mukaisesti käsiteltiin Ulvilassa sijaitsevia tiloja vuokraajineen ja torppineen.

Siitä, kuka kirjaan oli kauniilla käsialallaan kirjoittanut, en saanut selvää. Arvelisin, että Avellanit ja Branderit, jotka erilaisin yhdistelmin näinä vuosina tiloja omistivat, ovat palkanneet tilanhoitajan, joka on pitänyt tarkkaa kirjaa.

Itse tilat eivät minua kiinnostaneet, mutta selaillessani tulikin yht'äkkiä vastaan tuttu tilan nimi Kuorila, jonne esiäitini Anna Elisabet Sarenin sisar päätyi Kokemäeltä.
Skörböle eli Kuorila oli mukana siksi, että se oli Villilän augmenttitila, jolta tämä rustholli keräsi vuokran. Muistikirjan pitäjän näkökulmasta tila oli jaettu kolmeen "torppaan", joista yksi oli edellä mainitsemani esitädin lapsien eli "framledne HäradsBokhållaren Weckmans arfvingar" hallussa ja nämä maksoivat vuosivuokransa rahana.

Tämä näkyi vielä myöhemmin tilikirjauksena.
Yleensähän tilavuokria ei selviä kuin käräjälle viedyistä riidoista, joten tämä oli mielestäni hieno löytö. Teoriassa olisi voinut löytyä tarkoituksellisestikin, sillä luonnoksistani löysin ties kuinka vanhan muistiinpanon siitä, että Kuorilaa oli myyty Villilän ohessa ilmoituksissa Finlands Allmänna Tidning 27.4.1846 ja Åbo Underrättelser 2.10.1857.

Tekstini Kuorilasta oli jäänyt luonnokseksi, sillä sen aloittamisen jälkeen selvisi, että Weckmanien jälkeläisten joukossa on sukututkija. Mutta kun tuli työtä tehdyksi niin julkaistaan rippeet. Eli Kuorila pitäjänkartalla Ulvila (1143 05 Ia.* -/- -) :


Ja Kuorila 1800-luvun henkikirjoissa, joihin ilmaantuvan sanan torppari olin tulkinnut alenevaksi säätykierroksi, mutta ei sitten ehkä kuitenkaan. (Vuonna 2014 (ilmeisesti) keräämistäni linkeistä Kansallisarkiston digitointeihin "vain" vuoden 1860 henkikirjan linkki oli rikki. Muutkin hajonnevat aikanaan, mutta kun kylät ovat henkikirjoissa aakkojärjestyksessä en viitsinyt lisätä asiakirjatunnuksia ja sivunumeroita.)

Ei kommentteja: