tiistai 5. helmikuuta 2019

Kirjatut juomaveljet

Mielenkiintoisimpia löytöjä Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmista oli Turussa 13.2.1797 aloitettu muistikirja Förteckning på Carl Fredric Alcenii Sup-bröder (1972:14).
Kirjan konsepti on selailun perusteella juomaveljien keräily ja kirjaus vuosien varrella.
Kyselin asiasta 1700-luvun tutkijoiden FB-ryhmässä saamatta lisätietoja. Vapaamuurarien ja salaseurojen matrikkeleihin tottunut näki yhteyden niihin, mutta en itse usko, että niin järjestäytyneestä toiminnasta on kyse. Mutta luulisin kuitenkin, että tämä Facebookin esiaste ei ole Alceniuksen keksintö ja todennäköisesti vastaavia kirjasia oli muillakin.

Verkkohaku tuotti yhden mahdollisen esikuvan "Kornetten Völschow, som i en mycket ordentlig lista över sina »supbröder» räknar upp 716 (!) namn, däribland Bellmans..." Karl Fredrik Alceniuksen juomaveljien määrää en laskenut, mutta taitaa jäädä sadan pintaan. Luulisi riittävän jonkinlaiseen pappismiehen sosiaalisen verkoston tutkimukseen.
Kaikkia nimiäkään en silmäillyt läpi, mutta merkkihenkilöinä huomasin m.m. Hohenthal esi-isäni ja veljensä (yllä, huom erilaiset kirjoitusasut) ja toisaalta arkistosta jo tutun Nils Magnus Tolpon.
Jos juomavelilistauksista on teillä tietoa tai lisäesimerkkejä, niin käyttäkää toki kommenttikenttää. Samalta ajalta vastaavia merkintojä löysin tallennettuna signumille F III 8, mutta tämä oli vieläkin vaikeampi ymmärtää, sillä alussa ei ollut otsikkoa ja nimet eivät olleet aika- eivätkä aakkosjärjestyksessä.


Ei kommentteja: