perjantai 25. tammikuuta 2019

Omalaatuinen Sofie von Fieandt

Padasjoen Saksala. Kodin kuvasto 32/1917
Padasjoella kirkkoherran tyttärenä vuodet 1861-68 asunut Naëmi Ingman mainitsee kirjassaan Laulajattaren muistelmia (1928) "varsin omalaatuisen henkilön ja lämpimän ihmisystävän" Sofie von Fieandtin, joka asui Mart-Hietalan tilalla lähellä veljensä Robert von Fiandtin omistamaa Saksalan kartanoa . Ei siis veljensä taloudessa, mikä olisi ollut tavanomaisempaa. (Rippikirjan 1856-65 mukaan hän oli muuttanut Saksalasta omaan talouteensa vuonna 1858.)
Hän oli tunnettu armeliaisuudestaan köyhiä kohtaan, joita hän auttoi kaikin tavoin, mutta samalla hänestä mainittiin, ettei hän koskaan käynyt kirkossa. Olipa moni nähnyt hänen työskentelevän ihan pyhäpäivinäkin, kehräävän ja karttaavan villaa tahi neulovan vaatteita, useimmiten juuri köyhille lapsille.
Padasjoen rippikirjan mukaan Adolfina Sofia oli syntynyt vuonna 1823 eli oli 44-vuotias suunnitellessaan "vanhoillaan päivillään" avioliittoa Alexander Napoleon Kekonin kanssa.
Papisto sai silloin kovan pähkinän purtavakseen: kuinka saatettiin hänelle antaa avioliittokuulutus, hänelle, joka synnillisenä ihmisenä ei käynyt edes kirkossa, vielä vähemmän Herran ehtoollisella! - Monien ja pitkien epäilyjen ja mietiskelyjen jälkeen päätettiin vihdoin asettaa hänelle valittavaksi seuraava vaihtoehto: joko jäädä naimattomaksi tai ensin käydä ehtollisella ja saada sitten kuulutuksen. Ja kuinka kävi? - Kaikkien ihmeeksi vanha neiti alistui pappien määräyksiin, tuli kirkkoon parhaiksi ehtoolliselle ja asteli sen päätettyä suoraa tietä ulos kirkosta.
Avioliitto solmittiin Padasjoella 23.9.1867.

1 kommentti:

Seppo kirjoitti...

Hei!
Aika erikoista oli sekin, että 23.9.1867 oli maanantaipäivä.