perjantai 23. marraskuuta 2018

Hopea- ja kultatynnyri Talissa

Paul Nybergin kirjaan Herrar och herrgårdar sisältyy miunmaun mukainen artikkeli En gammal mamsell. Ett kapitel ur en släkthistoria. Siinä Nyberg on poiminut omasta suvustaan ja sukututkimuksestaan naimattomksi jääneen säätyläisneidin ikävähkön elämän.

Hedvig Christina Nyberg syntyi 30.10.1770 Viaporissa ja kasvoi sisarustensa kanssa Talin kartanossa Helsingin pitäjän puolella, Munkkiniemen naapurissa. Kun hän oli 44-vuotias, hän suunnitteli siellä avioliittoa pehtoori Lilljanderin kanssa. Veljensä kamarineuvos Fredrik Lorentz Nyberg laittoi vastaan. Jos tulkitsen lainatun kirjeensä oikein, tämä pelkäsi palkollisen mukana tulevan vain lisää köyhiä elätettäviä suvulle.

Äitinsä kuoltua Hedvig Christina joutui jättämään kamarineuvoksen omistaman Talin ja muuttamaan toisen veljen tilalle Tuusulaan, jossa hän eli kuolemaansa 29.7.1837 asti. Nybergin mukaan hautapaikallaan ei ole (säilynyt) kiveä.

Taliin muutti kamarineuvoksen juuri naitu vaimo, joka oli hänelle Tukholmassa synnyttänyt tyttären jo 14 vuotta aiemmin. Säätyeron vuoksi kamarineuvos oli viivytellyt avioliiton solmimista peläten sen heikentävän uramahdollisuuksiaan.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä kamarineuvos kuoli jo avioliittoa seuraavana vuonna ja jätti merkittävän perinnön nyt laillisesti tunnustetuille leskelleen ja tyttärelleen. Niin merkittävän, että 2.7.1816 Tukholmassa syntynyttä tytärtä Fredrika Albertina Lovisa Nybergia kutsuttiin Helsingissä kultatynnyriksi.


Talissa asui tuolloin myös August Bernhard Nybergin perinyt ainokaistytär Augusta, jota sitten kutsuttiin hopeatynnyriksi. Serkukset (ja omaisuudet) menivät naimisiin luutnanttien Axel Rotkirch ja Henrik Lyra kanssa. Ei heitäkään enää moni muista, mutta luulisin hautakivensä edelleen seisovan.

(Samoista henkilöistä Nyberg kertoo myös kirjansa Från Barock till nyrokoko luvussa Kvinnorna på Tali och Gammelby.)

1 kommentti:

lukija kirjoitti...

Kiitos kivoista jutuista ja hyvää Kaisan päivää ! Terveisin Marja M. Talin kartanon liepeiltä.