lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kirjataanko lapsena kuolleet?

Kuluneiden aiheiden lomassa FB:n palstalla kysyi eilen 1980-luvulla sukututkimuksen aloittanut, että "onko aiheellista kirjoittaa lapsena kuolleet, hehän eivät jatka sukua. Tietysti silloin selviää perheeseen syntyneiden lukumäärä."

Keskustelussa todettiin, että loogisesti voisi silloin jättää merkitsemättä kaikki lapsettomat. Kuten minut ja muutamat keskustelijat. Sukututkijoille, joita kiinnostavat sukujen verkostot, me emme ole merkityksellisiä.

Mutta laadukasta sukututkimusta tekevälle kysymys tuskin edes juolahtaa mieleen. Ellei kaikkia lapsia merkitse sarjaksi, on mahdotonta nähdä jääkö aukkoja, joita pitäisi täyttää. Oma asiansa on sitten se, että oletukseni laadukkasta sukututkimuksesta on täydellisen lapsisarjan hakeminen ja ehkä jonkun muun laatumääritelmä on ihan muuta.

Lisäksi kun talonpoikaisista esivanhemmista on niin perin vähän tietoa, tuntuu halveksunnalta jättää huomiotta tapahtumat joilla heille on varmasti ollut merkitystä.
Piirros A. Federley, Fyren 2/1898

1 kommentti:

Seppo kirjoitti...

Iltaa!
Kun teen tuon Juutalaisten ohjelmalla sukuani ja yritän pitää henkilöluvun alle 2500, joutuu karsimaan väkisinkin. On minulla omalla koneella kaikki kuolleena syntyneetkin, mutta sieltä heitä on vaikea kaivaa esille.
Kyllä tuo vuosittain tuleva maksu ja jatkuva painostus lisätilan ostamiseksi ei imartele My Heritagea, mutta 7. vuosi on menossa ja muuten olen tyytyväinen palveluun. Harvalla yrityksellä on varaa soitella yli tunnin puheluita Tel Avivista vain siksi, että yritettiin keksiä halvin tapa hoitaa maksut.