sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Talvipolkupyörä vuodelta 1899


Kun tässä on talvea muistuttavia päiviä jo nähty Helsingissäkin, on sopiva aika esitellä Suomessa 1800-luvun lopussa keksitty talvipolkupyörä. Joka ei tainnut päästä koskaan tuotantoon.
Kipsityöntekijä Pekka Ville Halonen Mäntsälästä on keksinyt talvipolkupyörän, tai oikeammin semmoisen lisäyksen tavalliseen kesäpyörään, jotta sillä voi talvellakin ajaa
Sen rakenne on seuraava:
Tavallinen etupyörä otetaan kokonaan pois ja sen sijalle kiinnitetään kevyt, ontelomainen, raudasta tehty, suksen muotoinen jalas. Tämän jalaksen keskelle on kiinnitetty ohut teräsakseli, jota ympäröi pystytangon alapäässä oleva laakeri. Kysymyksessä olevan tangon yläpää sovitetaan ohjaustangon sisään naaraksen pohjassa. Keskeltä tukee tankoa pyörän akselin reikiin ruuvimuttereilla kiinnitetty siderauta. Tässä raudassa on kiintoruuvi tangon soljumisen ehkäisemiseksi.
Takapyörään on yhdistetty kaksi etujalaksen tapaan tehtyä jalustaa. Näiden jalasten välille jää aukko, jotta pyörä maan yhteyteen pääsee. Jalakset ovat kiinnitetyt kahteen pyörän kahdenpuolin oleviin, ohuesta teräskiskosta tehtyihin vempeleen muotoisiin rautoihin. Näiden rautojen ylämutkaan yhdistetään nivelikäs raudasta tehty laitos, joka kiinnitetään takapyörän akselin päihin (samaan paikkaan kuin kesäpyörän suojakaaret). Tämä laitos on varustettu nosto- ja laskuruuveilla muttereineen sekä johtouurnalla ja näiden mekanismien avulla voidaan käyttää samoja jalaksia hieman erisuuruisissa pyörissä.
Takapyörärengas on tehty kokonaan ohuesta teräskiskosta. Kehään kiinnitetään niiteillä noin 30 koukkuperäistä vieteriä. Tämä vieteripyörä kiinnitetään tavallisen pyöräraudan selkään, gummirenkaan kuurnaan (gummirengas otetaan tietysti ensin pois). Vieterirengas kiristetään lujaan kiristysruuvilla ja soljumisen ehkäisemiseksi kiinnitetään se pienellä ruuvipultilla tavalliseen pyörärautaan gummirenkaan ilmaventtiilin rerjästä. (Hätätilassa voi käyttää gummirengastakin).
Nämä ylläkerrotut lisäykset yhdistettynä tavalliseen polkupyörään on „talvipolkupyörä valmis. Laitokset ovat hyvin yksinkertaiset ja käytännössä koeteltaessa on saavutettu verrattain hyvät tulokset, että on aihetta ennustaa keksinnölle hyvääkin tulevaisuutta näillä lumisilla ilmanaloilla.
Keksijä on hakenut patentin keksinnöllensä. (Nykyaika 11-12/1899)
Kuva T. Kittelsen: Vintereventyr 

Ei kommentteja: